VÉLEMÉNY

2017.09.23. 12:30

Egy gyógyszergyár, ami igazán a miénk

A gyógyszergyártás sikerágazat, mivel beteg mindig akad.

Az első magyar gyógyszercég is hamar világhírű lett, bár ezt nem csak a rászorulók számának köszönhette.

Itt nem lehet viccelni, egy tévedésbe emberek halhatnak bele, így általában kiváló elmék vágtak bele ebbe a megbízhatóságot feltételező vállalkozásba.

Az első magyar gyógyszergyáros, Richter Gedeon is alapjaitól, patikusként tanulta mesterségét, mire rengeteg szabadalmával feljutott a csúcsra.

Nem véletlen, hogy ez az iparágunk is kelendő volt negyed százada a befektetők számára, mert itt kemény csatatér a piac.

Aggasztó is volt, hogy sokáig nem nagyon voltak olyan készítmények, amiket itthon, nekünk, a mi igényeink, és nem világcégek elgondolásai és üzleti számításai szerint készítettek.

Szerencsére a hazai piac szabaddá válása egyúttal azt is lehetővé tette, hogy dr. Béres József addig hatalmas politikai nyomástól gátolt munkássága is végre szabad utat kapjon.

Korábbi gyógyszeriparunk elvesztése így egyúttal az újjászületés kezdete is volt.

Ma újra van, igaz, még csak egyetlen magyar gyógyszergyár Szolnokon, ahol, ahogy azt alapítója megfogalmazta, honfitársaink igényeire, adottságaira tekintettel fejlesztik ki a híres Béres csepp óta megszaporodott készítményeiket.

Nem vitás, ők is a piacból élnek, hisz másként nem maradnának talpon.

Mégis közelebb állnak hozzánk, mint az egész világnak egy kaptafára készülő szereket forgalmazó idegen vállalkozások.

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!