Vélemény

2018.01.16. 14:45

Esti mese helyett tévé – ez lett a vége

Megszűnt Szolnokon az utolsó szakkönyvesbolt, lakat került ajtajára. A tulajdonos évtizedekig állta a sarat, alkalmazkodva a tankönyvpiac államosításához, a multicégek térnyeréséhez és a megváltozott vásárlási szokásokhoz.

Elmesélte, micsoda küzdelem volt felvenni a kesztyűt a hatalmas könyvhálózatokkal. Felidézte, hogyan alakította át kínálatát, amikor megjelent az e-könyv, vagy amikor általánossá vált az internet, később pedig az okostelefon. És hát a kényelmes netes vásárlás…

Ugyan, ki tudott volna ellenállni a házhoz szállító webáruházak akciós kínálatainak? A legtöbb kisvállalkozó ennél a pontnál dobta be a törölközőt, de Szolnokon még mindig kitartottak.

Aztán elérkezett a vég itt is. Akkortájt történt, amikor néhány iskola pedagógusa már nem a teljes klasszikus regény elolvasását adta ki a diákoknak házi feladatként, hanem megelégedett a rövidített könyvvel, később pedig a filmváltozattal.

Amikor kiderült, hogy a sulikban már nem kell verset tanulni és a földrajzórán nem papír-térképen keresik meg a fővárosokat, hanem virtuális földgömbön.

Amikor már a korábban sokat olvasó és könyveket vásárló egyetemisták is a három évvel ezelőtt végzett társuk sokszorosított jegyzeteiből kezdtek tanulni, és a kisgyermekes szülők egy része a tévé elé ültette csemetéjét az esti mese helyett.

Volt orvosság. Talán nem csak egy bolt, hanem egy korszak is a végéhez ért: hamarosan csak nosztalgikus emlékeinkben maradnak meg a barátságos kis könyvesboltok és az ott tapasztalható kellemes „nyomdaszag”.

Ez már egy új világ, új igényekkel, új szemlélettel. Az idő majd eldönti, melyik volt jobb.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!