VÉLEMÉNY

2017.08.18. 18:25

Eszi, nem eszi, nem kap mást

A szokásokat nehezebb megváltoztatni, mint az atommagot szétrobbantani – szól Einstein híres mondása.

Az élet számos területére igaz ez, így az étkezéssel sincs másként. Ezért szigorú szabályozások ide vagy oda, előbb a családok szemléletén, szokásain kellene változtatni ahhoz, hogy a diákok egészségesebb ételeket válasszanak.

Hiszen a gyerek csak azt veszi meg az iskolai büfében, amihez otthon hozzászokott. Óriási felelősségük van tehát a szülőknek abban, hogy megfelelő minőségű és összetételű ételt kapjanak a gyermekek, s az iskolai büfé választékát szemlélve is erre legyen igényük.

Becslések szerint a fiatalok legalább tizenöt-húsz százaléka túlsúlyos manapság. Ezen természetesen változtatni kell, de az egészséges táplálkozás ­csupán egy szelet a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás és a helyes életmód mellett.

Így például hiába kapkodtuk el pillanatok alatt az összes habos ischlert a büféből boldogult gimnazistakoromban, a tornateremben, iskolai grundon önkéntes alapon végigrohangált délutánoknak köszönhetően mégsem telepedett ránk a sok szénhidrát.

Mint ahogy mostanság sem attól válik túlsúlyossá egy kisdiák, hogy nyalókát vesz,

sokkal inkább attól, hogy csak azt veszi és eszi. Közben pedig kötelező testnevelés ide vagy oda, nagyon keveset mozog.

Az iskolai büfék kínálatának szigorú szabályozása viszont mostantól igen szűk mozgásteret hagy a gyerek számára. Egyszerűbben mondva: eszi, nem eszi, nem kap mást.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!