Vélemény

2017.11.03. 14:45

Idén tartjuk a modern kor nyitányának tekintett reformáció 500. évfordulóját

Szimbolikus kezdete az a nap, amikor a hagyomány szerint Luther Márton Ágoston rendi szerzetes 1517-ben nyilvánosságra hozta a római katolikus egyház akkori válsága elleni vitairatát.

Luther csupán reformokat akart, nem rajta múlt, hanem a világ akkori feszültségén és Róma átmeneti szűklátókörűségén, hogy lépése végül egyházszakadáshoz vezetett.

Mára a keresztény világ józanabb fele ennek tudatában keresi a kézfogás lehetőségét, s szomorú, hogy az évforduló ürügyén is hangot kapnak a felekezetek közötti szembenállást hirdető nézetek.

Most többek között egy német püspök minősítette kárhozatos bűnnek a protestantizmust, de a másik oldal sem makulátlan. E sorok írója jól emlékszik arra, amikor a Debrecenbe bocsánatkérési szándékkal is érkező II. János Pál pápa útját el akarták állni a kiegyezés ellenfelei.

Szerencsére többségében a hiteles, szereteten alapuló másik útra is látni példát. Például Szolnokon, ahol él a történelmi egyházak szoros együttműködése, aminek áldott voltát a templomok látogatottsága is mutatja.

Nálunk nem olyan szomorú a helyzet, mint az említett német püspök szűkebb hazájában, ahol a hívek fogyása miatt sorban zárják be a templomok kapuját, ne adj’ isten bontócsákány várja őket.

Akkor, amikor legnagyobb szükség volna olyan, belőlük áradó erkölcsi töltésre, amire támaszkodva megnyugtató választ lehetne adni korunk egyre ijesztőbb kihívásaira.

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!