VÉLEMÉNY

2017.07.22. 14:27

A forróság 55 foknál kezdődik és Tuskó Hopkins öklénél ér véget

Meleg van, persze. Mi legyen? Nyáron meleg, télen hideg. Így normális, nem? Nagyon meleg? Mihez képest? Mi ez a harmincnyolc fok a szaharai ötvenöthöz viszonyítva?

Nem mintha jártam volna arra tegnap délelőtt, de Rejtő Jenő óta tudja a magyar, hogy a forróság ötvenöt foknál kezdődik és Tuskó Hopkins öklénél ér véget. Már persze csak akkor, ha valaki a nagy Levint akarná bántani és a három testőrnek meg kell védeni a szakácsmesterség koronázatlan királyát.

Légkondicionált helyiségekben persze ilyenkor megszaporodnak azok az elméleti szakemberek, akik a globális felmelegedést bizonyítottnak látják, vagy éppen csak a legújabb marketingfogásként értékelik. Jobb helyeken vizet osztanak, kevésbé jobb helyeken olvad az aszfalt és a rajta dolgozó munkás is.

Szokatlan ez a hőfok nekünk, bár sokan azt mondják, hogy jobb, ha megszokjuk. Buszon, panelban, építkezésen különösen kellemetlen. Szökőkutak, vízpartok környékén elviselhetőbb. Annyiféle védekezőeszköz és módszer áll rendelkezésre, hogy manapság a hőgutának esélye sincs. Légkondi, víz, fagyi, jeges kávé, zuhany, roló, napernyő, kalap, kendő, hajfelkötés és akkor a ventilátoros csillárról még alig esett szó.

Nekem azonban legjobban az a neten terjedő korszakalkotó ötlet tetszik, amit szerényen pszichológiai trükknek nevez a szerző:

nézegessen téli képeket.

[embed]http://gph.is/2pbhdJ3[/embed]

Néha úgy tűnik, hogy néhány ötletgyárosnak a hőhullám már akkor napszúrást okoz, mikor még csak Marokkónál tart.

Riasztás van! Most még csak a meleg miatt, de hamarosan jön a vihar miatti is. Az utóbbi időben a nagy melegek nagy viharokat is hoztak. Azok ellen nehéz védekezni, végül is nem lehet mindenkinél villámhárító meg bukósisak. De ha lenne is, akkor még mindig ott a füldugó problémája. Már, ha értik a dörgést!

Egy szó, mint száz: meleg van, mindenki védekezzen! Ne egyenek például rossz ételt, mert az a melegben duplán visszarúg. Paradicsomos omlettet Tourbigo módra készítve kizárólag csak a nagy Levin receptje szerint. Olyan egyszerű ez, minthogy nyáron meleg van, télen meg hideg.

Király Ernő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!