Zsolt atya

2017.07.28. 13:50

Segítsünk a gyermeknek a szülei válása utáni gyász feldolgázásában

„Kislányom álmá­ban újabban csikorgatja a fogát­. Tudom, hogy ön nem orvos­, nem is pszichológus, de nem gondolja, hogy a lelkiállapota és a fogcsikorgatása között lehet összefüggés? Éppen most válnak el útjaink a férjemtől, tudom, hogy ez gyermekemet megviseli.” Marcsi

Joó Zsuzsa

Kedves Marcsi!

De! Én is ezt gondolom. Az álom nagy titok. Nem tudjuk mi történik velünk, amikor alszunk. Álmainkat a félelmeink és az élményeink is befolyásolják, ugyanakkor van, hogy megálmodunk valamit. Amikor valaki édesen alszik, akkor gyönyörködünk benne, amikor pedig horkol, csikorog, szüttyög, aggódva tekintünk rá.

Az összefüggés a párkapcsolati krízisével kézenfekvő. Nézzen saját magára. Amit a gyermekébe belelát, az az ön szorongása. A szakítás egy a sok megoldás közül, és nem a legjobb, sőt, én katasztrófának vélem. Végérvényes, gyásszal jár, és nem csak a gyermekét, hanem Önt is megsebzi egy életre, és ebben a megoldásban nincs gyógyulás, csak maradandó, folyamatos seb.

Gyermeke bizalomvesztése, biztonságérzetének roppanása, a haragja, fájdalma, dühe, szorongása, a katasztrófáért való önvádja, mind-mind ­benne van ebben a csikorgásban is.

Rendezhetetlen a házassága? Ha már végérvényesen eldőlt a szakítás, és rendezhetetlen a kapcsolata, akkor menteni kell a menthetőt, azaz a gyermeket segíteni kell ebben a gyászmunkában. Szakemberhez fordulni segítségért, bölcs dolog. Az ön zaklatottsága, a körülmények vihara gyermekét alapvetően megváltoztatja.

Saját életét tegye rendbe, teremtsen békét, biztonságot, nyugalmat, mert csak azután tud igazán segíteni neki.

Zsolt atya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!