VÉLEMÉNY

2017.08.21. 18:30

Születésnapi ajándék egy elfeledett iskolának

Valaha apró gyermekek egyetlen esélye volt az alapvető tudás megszerzésére, ma már romosan, elfeledetten áll, vagy másra használják, de lehet, hogy már régen eltűnt a föld színéről: a tanyasi iskola.

Bartapusztán szerencsére megmenekül a volt iskola épülete a teljes pusztulástól, köszönhetően annak, hogy az egykori tanítók, és főleg tanulók, hálásan emlékeznek vissza az ott eltöltött évekre, amikor letaposott csizmácskákban kilométereket gyalogoltak a hóban, fagyban, sárban… kipirult arccal, átázott ruhában érkeztek meg a cserépkályha nyújtotta melegbe.

A bartapusztai iskolába is több száz gyermek járt, hiszen kiterjedt tanyavilág vette körbe akkor Törökszentmiklóst.

Az ódon épület boltívei alatt ma csend honol, a gyermekek kacagása, a tanítók intelmei csak az emlékekben élnek.

A tudatos tanyarombolás sajnos sikeres volt, az egykor itt élők vagy elmenekültek a Rákosi-éra alatt, vagy behúzódtak a városba.

A hetvenes évekre végleg kiürült az iskola, bár a vén tölgyfák még hűen őrzik az egykor fontos épületet. Itt ugyanis arra törekedtek, hogy a tanyasi gyermekek is legalább olvasni, írni, számolni megtanuljanak – ez volt a Klebelsberg Kuno közoktatásügyi miniszter által elindított program lényege.

A különleges kis iskola most egy, az önkormányzat által benyújtott pályázat lévén esélyt kapott arra, hogy szobái ismét megteljenek élettel. Talán ez az idén éppen kilencvenéves épületnek a legszebb születésnapi ajándék.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!