Vélemény

2017.11.18. 11:28

Végre módosította a parlament az erdőtörvényt

Soha nem felejtem el Tóth László Antal arcát, ahogy a szolnoki bíróság folyosóján ülve meséli történetét.

A 67 éves kengyeli gazda saját erdejéből szállíttatott el három elöregedett és kidőlt fát, emiatt csaknem háromszázezer forintra büntette meg a hatóság.

Nem a pénz, hanem a kálvária miatt elkeseredett, ami már csaknem két éve tart. Szégyelli, hogy bíróságra kell járnia, tehetetlenségtől könnyes szemmel mondja, azóta többször rosszul lett, pedig semmilyen szervi bajt nem találtak nála az orvosok.

Mindez a 2009-ben hozott életszerűtlen és túlszigorított erdőtörvény miatt, ami külön engedélyhez kötötte még azt is, hogy az erdőhasználó saját, kidőlt fáit elvihesse a saját erdejéből, miközben a tolvajok szabadon garázdálkodhattak.

Az idén szeptembertől már nem így van, hiszen a parlament módosította a törvényt, és az erdőhasználó, minden természeti előírást figyelembe véve és szállítólevéllel együtt elvitetheti az elkorhadt fekvő, azaz kidőlt fákat.

A korábbi törvény ugyan a természeti értékeket kívánta védeni, de tipikusan átesett a ló túloldalára. Hasonló történt azzal a gazdálkodóval is, aki a vád szerint saját területén egy különleges és ritka lepkefaj élőhelyét pusztította ki.

A híres lepkeper is évek óta tart már – s bár nem jogerősen– legutóbb bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság a kokadi gazdát.

Tóth László Antallal szemben szintén emiatt az indok miatt szüntették meg az eljárást. Bár a több száz ezer forintos büntetést nem kell kifizetnie, és a perköltséget is az állam állja, de a stresszben eltöltött évekért senki nem kárpótolhatja.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!