Jászkunság

2019.12.02. 11:30

Egyedi leletekre bukkantak a feltáráson

Októberben egy épülő gázvezetékhez kapcsolódóan megelőző feltárásokat végzett a Damjanich János Múzeum Mezőtúr, Kétpó, Kengyel és Szajol határában.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ezen feltárások közül az egyik a Mezőtúr-Bocskoros nevű területen zajlott – közölte a napokban az intézmény. Mint írják, a szakemberek a lelőhelyet a gázvezeték nyomvonalában, 2,5 méteres szélességben kutatták.

Ebben egy kisebb szarmata (III–IV. század) települést vágtak át, amelyet az egykori vízfolyás felé karámok zártak le, valamint három késő avar kori (VIII. század) jelenségre is ráleltek. A szarmata falu maradványai között egy félig földbe mélyített ház került elő, amelyben a kerámia nem felelt meg a várt császárkori leletanyagnak.

– Erősen szemcsés, lassúkorongolt és kézzel formált, fekete, sötétbarna töredékek láttak napvilágot bekarcolt hullámvonalakkal, amelyek az avar kor jellemzői. Ugyanakkor nem csak a település nyoma maradt ránk, hanem két sírfolt is kirajzolódott… – tájékoztatott a múzeum.

Mindkét sír komoly meglepetéseket tartogatott a szakértők számára. Az első egy ritka forma, aknasír volt. Ebben egy női váz feküdt, amelynek gazdag gyöngysor volt a nyakában (kásagyöngy, üvegpaszta gyöngy és egy borostyán gyöngy). Kezénél tradicionális orsógomb, mellette fazék, övén apró vasak, feltehetően az öv részei. A sír alja a felszíntől több mint két méter mélységben volt.

Az intézmény arról is beszámolt, a másik sír teljesen egyedi. Az itt eltemetett, halotti lepelbe csavart férfi ugyanis egy díszes bronz övkészletet kapott, amely még nem lenne meglepő, ez az avar sírok jellegzetes melléklete. Ám azt nem a derékon, hanem a fej körül helyezték el. Ezt az egyedi elhelyezést a koponya alatt talált veretekből tudták azonosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!