Karcag

2019.10.10. 11:30

Alig éri el a pedálokat, de már templomban orgonál

Még csak kilencéves, de már önállóan játszik a karcagi református templom orgonáján Kiss Zsigmond, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola harmadikosa, akit zenei tehetségnek tartanak. A kisfiú óvodás kora óta rajong a muzsikáért.

Daróczi Erzsébet

Forrás: Daróczi Erzsébet

– A Jókai úti óvodába hívtak meg egy rendezvényre, ott láttam először Zsigát, amint egy picike hegedűn nagyon szépen, ügyesen játszott. Nagyon örültem, hogy hozzánk jött. Egyik hétfő reggel a templomban nagytiszteletű asszony, Konczné Lehoczky Krisztina az áhítat előtt csak ennyit mondott, meglepetés következik. Mindenki várta a meglepetést, és Kiss Zsigmond 3. a osztályos diákunk leült a harmónium mellé, és hibátlanul eljátszotta a 165. dicséretet.

– Akkor hallottam először orgonálni, bennem még a hegedülős képe élt. Nem tudtam, hogy egész nyáron gyakorolt Magyar Ildikó tanárnővel a református nagytemplomban, s már a nagy orgonán is játszik zsoltárokat, dicséreteket, sőt komolyzenei darabokat. A szakemberek szerint Zsiga igazi kis tehetség – mondja az igazgatónő, aki beszélt a testnevelő édesapával, és kiderült, nem erőltetik a zenélést, a kisfiú szeretne orgonálni. S hogyan is kezdődött, erről kérdeztem Zsigát.

– A Jókai úti óvodában Molnárné Győri Erika néni hegedült, megtetszett a hangszer, a zeneiskolában kaptam egy pici hegedűt, és négy évet hegedültem. Nemrég abbahagytam, átiratkoztam zongorára. Sokszor jártunk az iskolával templomba, itt tetszett meg az orgonahang. Ezért kezdtem januárban tanulni a zeneiskolában orgonálni Magyar Ildikótól, akinek kántor végzettsége is van, Zbiskó Zoltánnétól zongorázni, de Székely Éva zenepedagógus is segít – sorolja Kiss Zsigmond, aki elismeri, az, hogy nem ér le a lába rendesen a pedálokhoz, nagy kihívás számára játék közben.

– Ha megnövök, orgonista szeretnék lenni, mert az orgona a mindenem – mondja mosolyogva Zsiga, akinek a tanulás is jól megy, kedvence a matematika és az informatika, de a testnevelés már kevésbé. Suli után otthon napi három órát zongorázik, már családi ünnepeken is fellépett, a karácsonyi műsorban pedig társait kísérte. Azt is megtudtuk, öccse elsős a refiben, és ő inkább „szuperhős”, a zongora egyáltalán nem érdekli. Zsigmond kedvenc zeneszerzője Bach.

Zsigmond játékát öccse, Jancsó és Földváriné Simon Ilona iskolaigazgató is szívesen hallgatja
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Egyszer szeretnék a templom nagy orgonáján is játszani – avat be Zsiga, aki Keszthely két temploma és az egri bazilika orgonáján is játszhatott már. Zeneszerzéssel is próbálkozik, bevallása szerint első művének dallamai már a fejében megvannak, ígéri a tanév végére megszületik első zongoraműve, aminek bemutatójára meghív bennünket is – állítja határozottan a kilencéves kisfiú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!