videóval

2019.11.04. 20:00

Az amerikai légierő konvertiplánját lehet látni a szolnoki égen

Visszatért Szolnokra az Egyesült Államok különleges műveleteknél alkalmazott repülőeszköze.

Mészáros Géza

Novemberben Szolnok és környezete légterében több alkalommal is megfigyelhetjük a szokatlanul alacsonyan repülő konvertiplánokat

Forrás: honvedelem.hu

A CV-22B Osprey konvertiplánja ez év június közepén szállta meg korábban a megyeszékhely légterét. Az amerikai légierő kötelékébe tartozó billenőrotoros csapatszállítót november 30-ig lehet látni alkalmanként térségünk egén.

Novemberben Szolnok és környezete légterében több alkalommal is megfigyelhetjük a szokatlanul
alacsonyan repülő konvertiplánokat
Fotó: honvedelem.hu

Az amerikai nagykövetség közleménye szerint a magyar különleges műveleti erők meghívására – az amerikai és a magyar kormányok egyeztetése alapján – ez év október 24-én kezdődött a magyar és amerikai különleges műveleti erők egyhónapos közös kiképzése.

A Szolnokon állomásozó MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái, valamint az amerikai hadsereg különleges műveleti csoportjai a szolnoki helyőrségben, az MH vitéz Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis környezetében, illetve Táborfalván és Várpalotán gyakorlatoznak.

Eddig tart az eseményről szóló szakmai hír, azonban honvédségi és polgári közösségekben kétségtelenül a legérdekesebb szenzációt a CV-22B Osprey konvertiplán időnként fel-felbukkanó égi szenzációja szolgáltatja. Először látható ugyanis hivatalos gyakorlaton akció közben látni Magyarországon azt a speciális repülőalkalmatosságot, amely napjainkban még kuriózumnak számít a globális hadászatban.

Az amerikaiak konvertiplánja, a szárnyvégeken elhelyezett, szokásosnál nagyobb propellereket meghajtó hajtóművei elforgatásával, a légcsavaros repülőgép és a forgószárnyas helikopter képességeit egyesíti magában. Idén júniusban Szolnokon a Black Swan 2019 (Fekete Hattyú 2019) elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat sajtónyilvános bemutatóján találkozhattak a magyar újságírók először a fura szerkezettel.

Fotó: honvedelem.hu

Az évek óta tartó folyamatos együttműködés részeként ezúttal a különleges erők által alkalmazott eljárásokat gyakorolják a magyar és az amerikai csoportok. A gyakorlatnak része számos harcászati kiképzési foglalkozás, valamint a résztvevő nemzetek haditechnikai eszközeinek megismerése, harceljárásainak egységesítése. A kiképzés programjában légi műveletek, speciális kijuttatási módszerek,

helikopteres kiemelés, könnyű- és nehézfegyverekkel végrehajtott éleslövészet, ejtőernyős ugrás és konvojműveletek is szerepelnek, illetve begyakorolják az épületharcászat elemeit is.

A gyakorlat legfontosabb célja a missziós alkalmazásra történő eredményes felkészülés, a tapasztalatcsere, a közös eljárások kidolgozása és azok begyakorlása. Ugyancsak kitűzött cél az egyéni képességek fejlesztése, szinten tartása, valamint a műveleti eljárások egységesítése is.

Mint az amerikai nagykövetség kiemelte: a CV-22B Osprey képes a helikopterekre jellemző függőleges felszállásra, helyben lebegésre és a vízszintes leszállásra, és egyben a turbómeghajtású repülőgépekre jellemző nagy hatótávolságú, hatékony üzemanyag-felhasználású és gyors repülésre. Az alapgépet a Boeing Rotorcraft Systems együttműködésével a Bell Helicopter fejlesztette ki és gyártja.

Első felhasználói az Amerikai Tengerészgyalogság és a Légierő. Feladatai közé tartozik a különleges műveleti erőket támogató, messzire történő behatolás ellenséges területre, az onnan történő kimenekítés, valamint az utánpótlás-szállítás – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!