Szolnok

2019.10.25. 20:00

Egy napig hatalmas daru fog dolgozni a református templomnál

Hamarosan látványos állomáshoz érkezik a református templom felújítása.

Szathmáry István

Hamarosan új, látványos szakaszába érkezik templomunk felújítása, mondja Végh Miklós lelkipásztor

Amint azt Végh Miklós lelkipásztortól megtudtuk, rövid időn belül az épületre helyezik az új toronyrészt a rajta levő kakassal és villámhárítóval együtt.

— Korábban arról is tájékoztattuk a sajtót, hogy templomunk felújítása közben derült ki tornyának kritikus állapota. Minden jel szerint munkánkat az Úr jóindulatú figyelme övezi, mert még idejekorán jött az a vihar, ami felhívta a figyelmet ennek az épületrésznek a bajaira. Ráadásul a ledőlt elem sem okozott senkiben és semmiben kárt – foglalta össze az eddigi eseményeket a lelkipásztor.

Elmondása szerint a problémák gyökere még a világháborúig nyúlik vissza, mert az akkor kapott belövések miatt támadt sérüléseken át ázott be a torony. A csapadéktól az évtizedek alatt annyira elkorhadt a belső gerendázat, hogy végül saját súlyát sem tudta megtartani, így következett be a nem várt kár.

– A torony leglátványosabb részét, a csúcsán levő rézkakast, azóta restaurálta a Damjanich János Múzeum szakembere, Császár Péter, s most ott várja, hogy hamarosan visszakerülhessen a helyére – tudatta Végh Miklós, aki arról is tájékoztatta hírportálunkat, hogy közben a tervezőnek és a kivitelezőnek is komoly munkát jelentett a torony újjáépítésének minél gyorsabban és kedvezőbb költséggel történő kivitelezése. Ennek a munkának jelentős kiadást igénylő része egy olyan daru igénybevétele, amely képes negyven métert meghaladó magasságban dolgozni. Ehhez a feltételhez kellett igazítani a munka megszervezését, de erre is sikerült megfelelő megoldást találni.

Hamarosan új, látványos szakaszába érkezik templomunk felújítása, mondja Végh Miklós lelkipásztor

– Akik figyelemmel kísérik a munkánkat, hamarosan azt láthatják, hogy az udvaron egy új, az eredetivel teljesen megegyező tornyot építenek fel a szakemberek. A daru akkor érkezik majd a templomhoz, amikor elkészülnek vele és már felújított rézkakas is a csúcsára kerül. Ekkor vágják el tőből és emelik le a régi tornyot, majd a következő fogással a helyére teszik és rögzítik a földön álló újat.

— Ilyen módon a darunak csak egy alkalommal kell a helyszínre érkeznie, ami a környék nyugalma és az anyagi terhek szempontjából is a legjobb megoldás – zárta a munkálatok jelenlegi helyzetéről szóló beszámolóját a lelkipásztor, aki egyúttal azt is elmondta, hogy ezúton is szeretnék mindazoknak, egyháztagoknak, gyülekezeten kívülieknek, minden támogatónak megköszönni azt, hogy áldozatvállalásukkal segítik a szolnoki református egyházat a templomfelújítás zökkenőmente folyatásában és anyagi terheinek hordozásában.

A szolnoki toronycsúcson látható jelkép nem szélkakas

Végh Miklós lelkipásztor tájékoztatóján kitért arra is, hogy a szolnoki templomtornyon a közhiedelemmel ellentétben nem szélkakas, hanem egy gyakorta használt református jelkép látható. A kakas itt az állhatatosság, lelki szilárdság fontosságára figyelmeztet, aminek újszövetségi gyökerei vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!