JÁSZAPÁTI

2019.10.18. 17:30

Életet mentett a városban használt vészjelző karóra

Infokommunikációs eszközökkel javítanak az idősek életminőségén Jászapátin.

Illés Anita

Agócs Imréné, Icuka a napokban kapta meg az igényelt vészjelző karórát, ami biztonságot ad számára

Fotó: Illés Anita

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében ötven idős embernek nyújt biztonságot a vészjelző karóra, ami már több esetben életet mentett. Egy program részeként az időskori magányt enyhítve a szépkorúak közül néhányan internetezni is megtanultak.

Az Egyesített Szociális Intézmény gondozónőjétől Agócs Imréné, Icuka a napokban kapta meg azt a vészjelző karórát, ami nagy biztonságot jelent számára, hiszen egyedül él, és egészségügyi problémákkal is küzd. A jelzőkészülék a nap huszonnégy órájában figyeli használója egészségi állapotát.

– Próbariasztást végeztünk, úgyhogy már működik a kis szerkezet – mesélte ottjártunkkor Icuka néni. – Jönnek-mennek az időjárási frontok, sokszor nagyon gyenge vagyok, és rosszul érzem magam. Sajnos egyedül élek, ha összeesnék, akkor nem lenne, aki azonnal segíteni tudna, ezért biztonságot ad számomra a készülék – mondta a jászapáti nyugdíjas.

A szépkorú nemrégiben megtanulta kezelni a számítógépet, sőt már internetezik is.

– Pedig nagyon tiltakoztam a számítógép ellen. Azt mondtam, hogy nem kell az nekem, mert technikai analfabéta vagyok, és a gép majd csak porosodni fog az asztalon. Aztán addig-addig tanítottak, hogy már skype-olni is tudok, és a Facebookot is használom.

Novemberben töltöm be a 83. életévemet, ki gondolta volna, hogy megtanulok internetezni – tette hozzá mosolyogva Icuka néni.

Agócs Imréné, Icuka a napokban kapta meg az igényelt vészjelző karórát, ami biztonságot ad számára
Fotó: Illés Anita

A vészjelző karórával kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg velünk Urbán Miklósné, Mancika is. Néhány hónappal ezelőtt elesett az udvaron, és eltört a keze.

– Ám, akkor rögtön nem nyomtam meg a vészjelző gombot, mert úgy voltam vele, hogy majd reggelre elmúlik a fájdalom, és minden rendben lesz. Másnapra azonban úgy bedagadt a kezem, hogy a gombot sem tudtam megnyomni, a szomszédom jött át, és ő jelzett. A gondozónő azonnal hívott, kijött, és hívta a mentőket, majd a kórházban megkaptam a megfelelő ellátást – idézte fel Mancika néni az eseményeket.

– Az önkormányzat 2017-ben csatlakozott az Infokommunikációs Modellprogramhoz, melynek keretében valósul meg a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a városban – mondta Kalmárné Nagyistván Erika, a Jászapáti Egyesített Szociális Intézmény vezetője.

– Miután ez a program véget ért, az önkormányzat vállalta, hogy továbbra is biztosítja a szolgáltatást az időseknek, így az intézmény folyamatosan működteti a készülékeket. Jelenleg ötven fő hatvanöt éven felüli, egyedül élő idősnek van arra lehetősége, hogy meghatározott feltételek mellett igényelje a vészjelző karórát.

Az otthonukban elhelyezett jelzőkészülék a nap huszonnégy órájában nyújt biztonságot mind az ellátott, mind pedig családtagjaik számára. Az elmúlt időszakban a jelzőrendszer segítségével már több esetben mentettünk életet az idős lakosság körében – tette hozzá az intézményvezető.

Egyik alkalommal például egy cukorbeteg nénitől mozdulatlansági riasztás érkezett a diszpécserszolgálathoz. A jelzést követően a gondozó az eszméletét vesztett idős nő segítségére sietett, orvost hívott, így sikerült megmenteni az életét.

Megtanultak internetezni

Az Infokommunikációs Modellprogram része tíz darab számítógép is internetelérhetőséggel, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szépkorúak körében.

A szolgáltatás használatához az idősek informatikus segítségét is megkapták, aki megtanította számukra a számítógép- és internethasználat alapjait. A mai napig minden nap bejelentkeznek skype-on a diszpécserszolgálathoz, sőt a programban részt vevők egymással is mindig szívesen csevegnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!