TISZAFÖLDVÁR

2019.10.17. 14:00

Előkelő helyen végeztek a megye legsikeresebb hajtói

Megyei és országos szinten is előkelő helyen végeztek Tiszaföldvár fogathajtói az idei akadályversenyeken.

P. Pusztai Nóra

Szabó Bence a lipicai kancával, Bellával versenyez

Forrás: Beküldött fotó

Szinte mindennapi gyakorlás szükséges a legjobb eredmények eléréséhez, melyhez elengedhetetlen a család együttműködő segítsége is – vallják a sportolók, akiknek felkészültségüket és rátermettségüket egy-egy versenynapon két fordulón is bizonyítaniuk kell.

Az elmúlt hónapban zárult a nem kevesebb mint tizenkét versenyből álló szabadtéri szezon a lovassportokban.

– A Magyar Lovassport Szövetség által rendezett nemzeti versenyeken kétfordulós akadályhajtás versenyszámban teszik próbára felkészültségüket a hajtók – tudtuk meg Tóth Flórától, a Tiszaföldvári Lovasklub Sport Egyesület tagjától.

Jász-Nagykun-Szolnok megye legsikeresebb hajtója póni kettes fogatban az elért eredményeinek összesítése alapján a tiszaföldvári Nagy Sándor lett. Minden megyéből az adott kategória három legjobbja jogosult indulni az országos döntőkön, melyen egyéniben ötödik, csapatban, Kiss Márkkal harmadik helyet ért el Nagy Sándor.

– Még 2003-ban kezdtem a lovassportokkal foglalkozni, megtetszettek a pónik, ezért választottam a kettes fogatot. Szeretek velük dolgozni, mert hálás állatok. A felkészülési időszakban a napi rendszeres járatás szükséges – mondta a harmincéves versenyző. Nagy Sándor céljai közt szerepel, hogy a közeljövőben más kategóriában, a ranglétrán feljebb lépve is elindulhasson.

A földvári lovasok közül Szabó Bence CAN-C kategória egyes fogatának országos bajnoki címét nyerte el a kö­zelmúltban Pincehelyen.

– A CAN-C versenyek – ellentétben a magasabb kategóriákkal – csak egynaposak, akadályhajtásban versenyzünk. Megyei szinten zajlanak a versenyek, a szezon során a legjobb hajtók vehetnek részt az országos döntőn, ahol egyéniben és csapatban is avatnak bajnokot – taglalta Szabó Bence, aki közel tíz éve versenyez a felnőtt mezőnyben.

– A dédnagyapám fuvaros volt, ő szerettette meg édesapámmal a lovakat, mire én megszülettem, neki már régen voltak patásai. Adta magát a dolog, egészen kiskoromtól mindig a lovak közt voltam vele – mesélte a kezdetekről Bence, aki szerint sok időt igényel a felkészülés, hiszen heti hat nap dolgozik az állatokkal, alkalmanként fogatban, máskor lovagolva vagy dupla futószáron. A nagyszülei szállítják a versenyekre a hintót, testvére és szülei segítenek ellátni az állatokat, így a család közös munkájának eredménye a sikere.

– Éves szinten tíz versenyen szoktam részt venni. A délelőtti és délutáni fordulók hibátlan hajtóinak eredményei összevetésekor alakul ki a végső sorrend. Fiatal lóval versenyzem, egy ötéves lipicai kancával. A Bella névre hallgató állatnak mindössze a nyolcadik versenye volt az országos döntő – mondta Bence, aki azon dolgozik, hogy a jövőben is hasonló eredményeket érhessen el.

Szabó Bence a lipicai kancával, Bellával versenyez
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!