Hetek alatt ér ide az ajándék

A koronavírus-járvány miatt még inkább szükséges, hogy időben rendeljen, aki külföldről szeretne karácsonyi ajándékot vásárolni. A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is felkészült a többletfeladatokra. Céljuk, hogy az ügyfelek minél rövidebb idő alatt juthassanak hozzá a megrendelt csomagjaikhoz.

Czakó Nóra

A külföldről érkező csomagokra akár több hetet is várni kell

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Sokan nem szeretik az utolsó pillanatra hagyni a karácsonyi ajándékok vásárlását, és már jóval az ünnepek előtt elkezdik beszerezni a csomagokat szeretteiknek. Idén ezt különösen jól teszik, a járványhelyzet miatt ugyanis akár több hétbe is telhet, mire megérkezik a rendelés külföldről. Mint arra a Magyar Posta Zrt. közleményben is felhívta a figyelmet, jelentősen megnőtt az igény az online vásárlásokra idén a tavaszi veszélyhelyzeti időszakban. Ezzel párhuzamosan a postai szállítási útvonalak időszakos akadályozottsága miatt kiszámíthatatlanná vált az Európai Unión kívülről érkező árutartalmú küldemények szállítási ideje.

– A fiamnak rendeltem mesekönyveket külföldről pár hónapja. Azokra valóban sokat kellett várni – mesélte lapunknak a szolnoki Szabó Szilvia. – Mivel nem ajándéknak szántam, nem volt gond, a karácsonyi meglepetéseket viszont még nem rendeltem meg. A járvány miatt idén megpróbálok belföldi webshopból választani, és minél hamarabb, hogy biztosan ideérjen szentestére.

A Magyar Posta Zrt. Társasági Kommunikációs Osztályától megtudtuk, idén januártól októberig megyénkben 240 446 csomagot kézbesítettek, tizenkét százalékkal többet, mint 2019 hasonló időszakában.

– Egyértelműen érzékelhető különbség van a csomagmennyiség tekintetében a harmadik és a negyedik negyedév között is. Tavaly az utolsó negyedévben közel harminc százalékkal több csomagküldeményt kezelt a posta, mint előtte, a harmadik negyedévben. Erre a trendre számítunk idén is – állt a Magyar Posta Zrt. válaszában, amely arra is kitért, hogy a háznál kézbesítés és a PostaPonti átvétel aránya megyénkben éves átlagban nagyjából 80-20 százalékos. Vagyis többen kérik saját címükre a megrendelt csomagot.

A külföldről érkező csomagokra akár több hetet is várni kell
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A járvány első hullámában, tavasszal nőtt a háznál kézbesítési arány, ugyanakkor annak sikeressége is, hiszen aki rendelt, az otthon tartózkodott. A Magyar Posta Zrt. az idei csomagszezonra hasonló intézkedésekkel készült, mint az előző években. Többek között plusz gépjárművet, valamint egyéb szükséges eszközöket biztosítanak munkatársaik számára, valamint a nagyobb forgalmú postákon bővítették a tárolási kapacitást, illetve ha szükséges, extra csomagkiadó pultot nyitnak.

Kiemelték, a szállítási idő leginkább attól függ, honnan érkezik a csomag. A karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a külföldről érkező árut tartalmazó küldemény leggyakoribb kiindulási pontja Kína, innen rendelnek a legtöbben.

Egyes termékek behozatalához engedély is kellhet

– Gyakori, hogy az emberek engedély nélkül, elővigyázatlanul rendelnek meg ismeretlen eredetű és összetételű gyógyszereket, melyeket, a szakhatóság véleménye alapján, le kell foglalni, vagy vissza kell küldeni külföldre – hangsúlyozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

– Emellett a nemzetközileg védett növényekből, állatokból készült termékek behozatalához is egyedi engedély, igazolás kell. Bizonyos termékek behozatala azonban egyáltalán nem megengedett, így például a szellemi tulajdonjogot sértő, hamis termékek és a kábítószerek behozatala is tilos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!