JÁSZKUNSÁG

2020.08.22. 15:30

Interneten és telefonon ápolják testvértelepülési kapcsolataikat

A koronavírus-járvány a főleg ilyenkor, nyáron szokásos testvértelepülési találkozókra is hatással van, egyrészt az utazási korlátozások, másrészt a nagyobb rendezvények megtartásának tilalma miatt. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy a jászkunsági települések a szokatlan helyzetben hogyan és kikkel ápolják a kapcsolatot.

Munkatársainktól

Fotó: Árvai Attila

– Hat testvértelepülésünkkel szorosan tartjuk a kapcsolatot, minden évben meghívjuk őket az augusztus 20-ai Szent István-napi programsorozatunkra – számolt be hírportálunknak Kecze István kisújszállási polgármester.

– Ugyanakkor ebben a nem mindennapi helyzetben a városvezetés azt látta a legokosabb döntésnek, ha idén minden távoli testvérünk otthon, biztonságban marad. Hasonlóan gondolkodtak ők is, mivel mi sem kaptunk meghívást a kinti ünnepségekre, rendezvényekre.

Azzal, hogy a barátságot az online térbe szorítottuk, hozzájárultunk ahhoz is, hogy a városunkban továbbra se legyen igazoltan fertőzött beteg – tette hozzá.

– Kenderesnek lengyel, szlovák, olasz és erdélyi testvérvárosi kapcsolatai vannak – tudtuk meg Bogdán Péter polgármestertől. A járvány miatt idén csak elektronikus úton, illetve telefonon tartják a kapcsolatot, személyes találkozókra nem kerülhetett sor.

– A korábbi években a nyári időszakra esett a testvérvárosok delegációinak látogatása, valamint a mi utazásunk hozzájuk. Ezek általában az adott települések városnapjához kapcsolódtak – mondta a településvezető.

A járvány ellenére bővítik a kapcsolatot

Túrkeve viszonylag kiterjedt és aktív kapcsolatot ápol testvérvárosaival.

– Az erdélyi Nagyszalontával, a kárpátaljai Nagybocskóval, határainkon belül pedig Mezőhegyessel fűz minket össze szoros kapocs, emellett francia és lengyel testvértelepüléseink is vannak – sorolta Sallai Róbert Benedek polgármester. Hozzáfűzte, Nagyszalontával épp a tavalyi év végén ünnepelték a harmincadik közös évfordulót. Arról is beszélt, hogy az idei böllérfesztiválon, közvetlenül a rendkívüli járványhelyzet kihirdetése előtt még köszönthették lengyel barátaik delegációját a városban.

– Sajnos a veszélyhelyzetben elmaradtak a rendezvények és találkozók, emellett önkormányzatunk sem tudta tiszteletét tenni még idén egyik testvérvárosánál sem. Ennek ellenére Túrkeve képviselő-testülete tavasszal egyhangúlag támogatta a testvérvárosi kapcsolatok bővítésének tervét a történelmi Erdély, Délvidék és Felvidék területén – folytatta a városvezető. A polgármester kiemelte, a város nagy hangsúlyt fektet arra, hogy érdemben készüljön a nemzeti összetartozás évére, és megemlékezzen a száz évvel ezelőtt történt eseményekről.

Az idei böllérfesztivál nem esett „áldozatául” a vírusnak, melyen a túrkeviek lengyel barátaik delegációját köszöntötték
Fotó: Árvai Attila

Még reménykednek az őszi találkozókban

A vírus miatt idén elmaradt a Kürtre, azaz a szlovák Strekovra szervezett Kürtök Nemzetközi Találkozója – tudtuk meg dr. Kiss Györgyné tiszakürti polgármestertől.

– A szokásos július elejére tervezett találkozót még tavasszal lemondtuk, jövő évre tettük át. Októberben a felvidéki Hidaskürtön szokott lenni egy gasztronómiai fesztivál, arról még nem döntöttek. Az ugyancsak felvidéki Csallóközkürt pedig nemzetközi horgászversenyt tart szeptember végén, ahová minket is meghívtak. A tervek szerint tíz tizenkét éves gyermek és tíz felnőtt utazik a kis faluba, ahol lengyel, cseh, szlovák és magyar fiatalok versenyeznek majd egymással – sorolta a terveket a településvezető.

Fegyverneknek két külhoni testvérvárosa van, az egyik a kárpátaljai Visk, a másik pedig Felvidéken Kétfegyvernek, vagyis szlovákul Zbrojníky község.

– Nyaranta szoktunk menni a szlovákiai Fegyvernekre, többnapos kirándulásokat, fellépéseket szervezünk. Idén ez a koronavírus-járvány miatt meghiúsult. Abban reménykedünk, hogy mivel oda most ki lehet utazni, talán idén még eljutunk. Azonban Ukrajna most piros zónába esik, vagyis a fertőzöttség szempontjából kockázatot jelent, de azért reménykedünk, hogy a szeptember 15-ei városnapjukra el tudunk majd menni.

Mivel nekünk nem lesz rendezvény a járvány miatt, ők sem tudnak most ide jönni – felelte kérdésünkre Molnár Barna önkormányzati képviselő, a helyi művelődési ház igazgatója. Elmondta, hogy a testvértelepüléseikkel jelenleg telefonon és interneten tartják a kapcsolatot.

A közös gondolkodás is összetartó erő

Tiszapüspöki testvértelepülése az erdélyi Koltó, amely Petőfi emlékéről híres. A magyar költő egykor háromszor is megfordult ott, feleségével, Szendrey Júliával is Koltón töltötte a mézesheteket, miközben huszonnyolc új verssel gazdagította a magyar költészetet.

– Nagy fájdalmunk, hogy bár idén teljesen megújult a Petőfi múzeumnak helyet adó Teleki-kastély, Koltó polgármestere arról tájékoztatott, hogy a vírus miatt az átadás helyi szintű lesz. Emellett a választásokat is előrehozták. Romániában pedig van egy olyan szabály, hogy két hónappal a választások előtt már nem lehet nagyobb átadóünnepséget tartani. Jelenleg telefonon és a közösségi oldalon keresztül tartjuk a kapcsolatot, hiszen nemcsak hivatalos delegációk találkoztak, hanem családok között is barátságok köttettek az elmúlt évek során.

A személyes találkozókat most Rákóczifalva is mellőzi erdélyi testvértelepülésével, Szalacs községgel. A közös munka azonban nem szünetel. Balázs Antal helyi restaurátor folyamatosan újít fel tűzoltószereket – jelenleg két eszközön dolgozik – a szalacsiaknak, akik a községhez tartozó Ottomány kastélyában szeretnének tűzoltómúzeumot berendezni.

Amiben tudnak, segítenek egymásnak a járványveszély ideje alatt is

Jászkisér három testvértelepülése – a svájci Niederlenz, a vajdasági Bácskossuthfalva, valamint a lengyel Szczyrk – közül az önkormányzatnak jelenleg Bácskossuthfalvával van a legaktívabb a kapcsolata. Delegációja a svájci vendégekkel együtt részt vett tavaly a XXV. Jász Világtalálkozón, melynek Jászkisér adott otthont. A települések képviselői akkor találkoztak személyesen utoljára.

– Terveink szerint idén ősszel utaztunk volna ki Bácskossuth-falvára, ám a járványveszély miatt le kellett mondanunk a programot. Célunk az volt, hogy megismerjük testvértelepülésünk turizmusfejlesztési eredményeit, tapasztalatait. Pályázati forrást is nyertünk a tanulmányútra, amit jelen pillanatban el kell halasztanunk jövő tavaszra – árulta el Lukácsi György polgármester. A személyes találkozó ugyan elmarad, de e-mailben az elmúlt időszakban is tartották a kapcsolatot.

– A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben megkértük Bácskossuthfalva vezetőit, hogy jelezzék, ha bármire szükségük van, igyekszünk segíteni nekik – jegyezte meg a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!