szolnok / videóval

2020.09.02. 17:30

Korunk vívmányait ismerhették meg közelebbről a fiatalok

A modern technika egyre elterjedtebb vívmányaiba nyertek bepillantást azok a fiatalok, akik ellátogattak a Digitális Jólét Program eseményére. A különleges, interaktív előadásokat szerdán a Verseghy Ferenc Könyvtár második emeletén hallgathatták meg a középiskolások. A rendezvényen egy fiatal előadó, Hrabovszki Róbert ismertette a háromdimenziós nyomtató, a LEGO-robot és a virtuális szemüvegek működését, felhasználási területeit.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Hrabovszki Róbert

Fotó: Mészáros János

– Az asztalon lévő masinában éppen egy nagyjából három centiméteres labrador kutya figura készül. A gép pedig nem hagyományos műanyagból állítja elő a tárgyat! – kezdte Róbert. A környezettudatosság jegyében ugyanis egy fenntartható alapanyagot alkalmaznak, aminek a fő összetevője a kukoricakeményítő.

– Három fontos előnye van. Az egyik, hogy nincs kellemetlen szaga melegítéskor, és egy nagyobb méretű, belőle készült tárgy is lebomlik, legfeljebb három év alatt. Ami pedig talán a legkiemelkedőbb, hogy nem tesz kárt az emberi szervezetben. Például ha egy kisgyermek lenyel egy ebből készült építőfigura darabot, a gyomorsav pár órán belül lebontja – részletezte a fiatalember. Kiemelte, a sokoldalú alapanyag felhasználási lehetőségei szinte végtelenek.

– A koronavírus járvány idején maszkokat és arcvédő pajzsokat is készítettünk ebből – mondta. Kiemelte, az élet és a tudomány számos egyéb területén szintén hasznát veszik a gépnek.

– Érzékeny, de jelentős téma a művégtagok készítése. Főleg gyermekek esetében. Ezekkel a gépekkel költséghatékonyan állíthatók elő ezek a póteszközök, ami azért lényeges, mert a gyermek fejlődésével a művégtagokat is cserélni kell. Az orvostudomány pedig jelenleg szövetek és szervek nyomtatásával kísérletezik. Persze ezek merőben más alapanyagból készülnek, ám nagy siker, hogy a közelmúltban nyomtattak egy tyúkszívet, amely képes volt négy percig dobogni – sorolta Hrabovszki Róbert. A következő tárgy a virtuális szemüveg volt, amelynek alapötletét már százhatvan éve kitalálta a kreatív emberi elme.

– A szemünk és agyunk kapcsolatán alapszik az egész. Tulajdonképpen a képekkel némiképp becsapjuk az érzékelést. Korábban jó néhány eszköz készült, amelyekben nagyítós lencsék is helyet kaptak. Több, eltérő szögből készült fotót ezeken át szemlélve térhatásúvá válnak. Nos, a modern szemüvegek már teljesen új szintre léptek, de az alapelv változatlan – részletezte. A robotika pedig talán ma már a legkevésbé sem idegen téma. A népszerű építőjátékból készült robot egy programozott „agy” segítségével képes színek szerint kiválogatni a tartójába helyezett lapocskákat. És ez csak a szemléltetés eszköze volt, manapság a hasonló elven működő CNC esztergagépek vagy marógépek már elterjedt eszközöknek számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!