JÁSZKUNSÁG

2019.10.26. 20:00

Megkezdődhet a gázkitermelés a megyeszékhelyen

Eredményesek voltak a kutatófúrások, ennek következtében a közeljövőben megkezdődhet a gázkitermelés Szandaszőlős és Alcsisziget térségében.

Mészáros Géza

A társaság szakemberei Szandaszőlős körzetében több helyen végeztek eredményes kutatófúrásokat az elmúlt időszakban

Fotó: Mészáros János

A fejleményekről a szolnoki kötődésű Volter György, a fővárosi székhelyű O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi kapcsolatok vezetője számolt be hírportálunknak.

Szandaszőlősnél, a Holt-Tisza közelében építette meg a társaság azt a gyűjtőállomást, ahová abból a három közeli kútból érkezik majd be a kitermelt földgáz, melyet tavaly és idén fúrtak meg a kft. szakemberei.

A Vízpart körúti Szandaszőlős–Kelet–1 és a Szandaszőlős–Kelet–2, valamint a Felső-szandai réten, a sportreptértől délre fekvő Szandaszőlős–Nyugat–1 jelű lelőhelyek november első felében próbaüzemben fognak termelni, három-négy hónap elteltével pedig „élesben” üzemelnek majd. E gyűjtőállomásról pedig a szintén a közelmúltban kiépített, negyvenkettő kilométer hosszú vezetéken keresztül jutnak el a gázmolekulák a mezőtúri telephelyű Endrődi Gázelőkészítő és Stabilizáló Üzem (EGSÜ) elosztóközpont rendszerébe – tudtuk meg Volter Györgytől.

Az O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi kapcsolatok vezetője elmondta, a mezőtúri „nullponton” keresztül jutnak el a térségben kitermelt, tehát a társaság és más cégek által a vonatkozó szabványok szerint előkészített gázok az ország minden részére, s akár egyéb közép-európai régióba is.

Ez azt jelenti, hogy a Közép-Alföldön kitermelt gázmolekulát nem feltétlenül ebben a térségben használják fel. Volter György arról is beszámolt, hogy 2016 végén Szolnokon, a Prizma és a Gyökér út környékén levő, mintegy egyhektáros területen végzett kutatófúrás eredményeként kőolajat találtak. A kút jelenleg is tesztelés alatt áll, akárcsak a Tószeg külterületén végzett kutatófúrás is.

Térségünk több településén négy-öt évvel ezelőtt hivatalos közlemények tudatták a lakossággal, hogy az O&GD Central Kft. megbízása alapján és a Szolnoki Bányakapitányság engedélyével az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. 3D-s, rezgésgerjesztő módszerrel szeizmikus méréseket végez. E vizsgálatok célja pedig nem más volt, mint a lábunk alatt kilométeres mélységben elhelyezkedő kőolaj- és földgáztelepek felkutatása.

Nos, a vibrációs mérések itt-ott pozitív eredménnyel zárultak, ennek következménye pedig az lett, hogy a szükséges engedélyek beszerzését követően megkezdődhetett a kutatás és a kitermelés is. Ma már Jász-Nagykun-Szolnok megye több térségében is fúrótornyok fel- és leépítése követik egymást, ám az ásványi kincsek felszínre hozásáról vajmi keveset tud az átlagállampolgár.

A társaság szakemberei Szandaszőlős körzetében több helyen végeztek eredményes kutatófúrásokat az elmúlt időszakban
Fotó: Mészáros János

Negyvenmilliárdot költöttek beruházásokra

Az O&GD Central Kft. az elmúlt négy évben csaknem 40 milliárd forintot költött beruházásaira.

Jelenleg a napi földgáztermelése megközelítőleg egymillió köbméter, ami csaknem 3,1 százalékát fedezi a magyarországi fogyasztásnak és 18,5 százaléka az ország szénhidrogén-földgáztermelésének – közölte Volter György.

Az O&GD Central Kft. a termelési területek (bányaüzem) önkormányzatainak (Mezőtúr, Szolnok, Örményes, Túrkeve, Öcsöd, Tószeg, Dévaványa, Szeghalom) tavaly összességében több mint 100 millió forint helyi iparűzési adót fizetett ki, amely összeg idén jelentősen növekedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!