JÁSZKUNSÁG

2020.09.08. 14:00

Megtartotta küldöttközgyűlését a megyei polgárőr szövetség

A járványhelyzet miatt májusban elmaradt küldöttközgyűlését tartotta meg a napokban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Rimóczi Ágnes

Elsőként Szabó Zoltán számolt be a szövetség elmúlt évi munkájáról, illetve az idei év feladatairól, célkitűzéseiről. A megyei szövetség elnöke kiemelte, hogy az elmúlt év jelentős környezetvédelmi programja a ,,Jobb, ha el sem dobod!” elnevezésű kezdeményezés volt, melyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságával közösen indított az Országos Polgárőr Szövetség. A nagyszabású akció az utak menti területek megtisztítását tűzte ki célul.Az elmúlt évi munkájának összegzésekor Szabó Zoltán elnök tájékoztatást adott arról, hogy a szövetség közel harminc éve alakult. Jelenleg a megye hetvennyolc településén 73 egyesület működik, ez országos szinten is magasnak számít.

– A szövetség célja, hogy a Jászkunság egész területén szolgáljanak polgárőrök. Tavaly összesen 2752 tagot számláltunk, s jó hír, hogy az ifjú polgárőrök köre is bővült, számuk a megyében jelenleg 118, ami emelkedő tendenciát mutat. A járvány ideje alatt polgárőreink karitatív tevékenységet is végeztek, s fontos megemlíteni, hogy megyei polgárőrök nem csak helyben, de ha szükség van rájuk, országos szinten is helytállnak – számolt be a megyei elnök.

Sebestyén Jenő

– Tavaly a megyei szövetség több technikai eszközt is kapott az Országos Polgárőr Szövetségtől, így kerékpárokat, robogókat, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság több egyesületnek adott át személyautókat is. A megye huszonhat EDR rádiót kapott, melyek elsősorban a szolgálatban lévő polgárőrök közötti kapcsolattartást biztosítják. A „Külterületek biztonsága, környezetünk védelme” program keretében pedig a szövetség a Békés megyei polgárőrökkel együtt nagy értékű drónt vett át az országos szövetségtől – szerepelt még Szabó Zoltán beszámolójában.

Az idei évben a COVID-19 okozta veszélyhelyzet ideje alatt több mint 44 ezer munkaórát teljesítettek megyénk polgárőrei, ez a szám éves szinten tavaly 345 ezer önkéntes munkaórát jelentett összesen. Legfőbb stratégiai partneréve, a rendőrséggel a megyei egyesületek 55 ezer óra szolgálatot láttak el. A fiatalok is egyre szívesebben csatlakoznak a szövetséghez, jelenleg 118 ifjú polgárőr teljesít szolgálatot a Jászkunságban. A járvány ideje alatt a megye polgárőrei karitatív tevékenységet is végeztek. Cél továbbra is a külterületi szolgálati órák számának emelése a bűnmegelőzések érdekében –mondta a megyei elnök.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a szövetség országos helyzetéről, a járvány nyomán kialakult karitatív munkavégzésről, mint a feladatvégzések egyik új eleméről szólt. Elmondta, hogy szerencsére egy polgárőr sem betegedett meg ezen időszak alatt, ellenben rengeteg munkát végeztek a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. – Pozitívum, hogy nagy apolgárőrség társadalmi elismertsége és támogatottsága – emelte ki végül.

Fotó: Sebestyén Jenő

A közgyűlés végén elismeréseket és kitüntetéseket adtak át:

Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát kapott: Simon Imre r. alezredes, a Kunszentmártoni Rendőr Kapitányság vezetője, Szujó Balázs polgárőr a Tiszatenyői Polgárőr és Településvédő Egyesület elnöke, valamint Nagy László polgárőr a Tiszaderzsi Polgárőr Egyesület tagja.

Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát kapta: Koza Károly polgárőr a Pusztamonostori Polgárőr Egyesület tagja.

Polgárőr Érdemkereszt bronz fokozatát kapta: Berényi Lajos polgárőr a Tiszajenői Polgárőr Egyesület tagja.

A JNSZ Megyei Rendőr-főkapitányság közös rendőri szolgálat ellátás során tanúsított kiemelkedő polgárőr tevékenységéért járó elismerésben részesült Holló István, a Városi Polgárőrség Kunszentmárton tagjának.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának elismerését Soltészné Parádi Erzsébetnek a Szolnok Városi Polgárőr Egyesület gazdasági vezetője.

A Magyar Posta Zrt. elismerésében részesült András Róbertet, a Jászapáti Polgárőr Egyesület tagját és Kovács Andor Károlyt a Községi Polgárőr Egyesület elnökét.

A „Polgárőrség Kiemelkedő támogatója” elismerésében részesült Szöllősi József, Szajol polgármestere, Demeter László, az Öreg Halász Étterem tulajdonosa és Kovács Tamás, a Tarnamenti 2000 Zrt vezérigazgatója.

A megyei szövetség elnöke Szabó Zoltán ,,Kiváló Polgárőr munkáért elismerésben részesítette: Eörsi Rita Dorottya polgárőrt Nagyrévi Polgárőrség elnökét, Smigróczki András polgárőrt Nagyiván PE, Visnyei József polgárőrt Törökszentmiklósi PE, Gorzás József elnököt Tiszaszentimre PE, Tokai Antal Lászlóné tagot Mezőtúr Városi PE, Fehér Mátyás Béla tagot Kunmadarasi PE, Lajos Károly tagot Jászladányi PE, Zsákai Levente tagot Jászszentandrási PE, Györke Zsuzsanna tagot Csépai PE, Modé János tagot Jászágó Községi PE, Mellik Gábor tagot Jászfelsőszentgyörgy PE, Sas Gyula Lajos tagot Jászboldogháza PE, Litkei András tagot Jászjákóhalma PE, Kocsis József tagot Karcag Városi PE, Lakatos Antal tagot Tiszapüspöki PE.

,,Kiváló Ifjú Polgárőr Munkáért ” elismerést első ízben adtak át Berencsi Zsoltnak (Szolnok Városi Polgárőr Egyesület), Dobos Ferencnek (Tiszaföldvár Városi PE), Lajos Dánielnek (Jászladányi PE), Müller Vencelnek (Jászladányi PE) és ifj. Rigó Zoltánnak (Karcag Városi PE).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!