Zagyvarékas

2019.10.15. 20:00

Öt esztendő alatt is sokat fejlődött a tájház

Ötéves a falumúzeum mellett közösségi programoknak is helyet adó zagyvarékasi Faluház-Tájház.

Kovács Berta

Cinka István mutatja a gyűjteményt az ünnepségen néptáncoló gyerekeknek. A házban tisztaszobát, konyhát és kamrát is berendeztek.

Fotó: Csabai István

A helytörténeti gyűjteménynek, közösségi programoknak otthont adó kertes ingatlant 2014. október 5-én avatták fel. A jeles évfordulóról nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg.

Régi vágyunk valósult meg öt évvel ezelőtt a tájház felavatásával – idézte vissza az emlékezetes eseményt Cinka István helytörténész, a faluház vezetője, akivel az évforduló kapcsán beszélgettünk. – Helyi néprajzi gyűjteményünknek szerettünk volna méltó helyet biztosítani, ez az álmunk teljesült, amikor berendezhettük ezt az épületet.

Az első gyűjteménynek a régi malom adott helyet. Onnan később áthoztuk az általános iskolába, amikor megépült az új szárny. A tárgyi emlékek azonban folyamatosan gyarapodtak. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy kellene egy olyan hely, ahol a tárgyi emlékekből egy állandó kiállítást rendezhetnénk be.

Keresni kezdtünk a célnak megfelelő épületet, ami nem is volt olyan könnyű, mivel egyre kevesebb olyan épület van már Zagyvarékason, melyen megőrizték a hagyományos építészeti jegyeket. A Rákóczi út 34. szám alatti épület azonban megfelelt elképzeléseinknek.

A Zagyvaparti Egyesület nyújtott be pályázatot az önkormányzat támogatásával 2012-ben a külső-belső felújítására. Ennek során a ház veszített ugyan népi jellegéből, a nádfelet például nem mertük meghagyni, mivel az nagyon gyúlékony. A fűrészelt fa oromzatot viszont, ami jászsági építészeti örökség, rekonstruálták a munkálatok során, és megmaradtak az épület népi sajátosságai is – sorolta Cinka István.

A tájházba beköltözhetett végre a gyűjtemény, most tisztaszoba, konyha, kamra berendezésén keresztül nyerhetnek betekintést a látogatók a falusiak hajdani hétköznapjaiba. Külön részen a mezőgazdasági munkák eszközei, szerszámai láthatók. A korábbi istállóból pedig foglalkoztató termet alakítottak ki.

Cinka István mutatja a gyűjteményt az ünnepségen néptáncoló gyerekeknek. A házban tisztaszobát, konyhát és kamrát is berendeztek.
Fotó: Csabai István

Az elkészült faluház-tájházra meglepően sokan voltak kíváncsiak, az avatón minden várakozást felülmúló létszámban gyűltek össze, hogy az udvar is szűkösnek bizonyult.

Az évfordulókról azóta is minden évben megemlékeznek színes programokkal, és persze az ötéves ünnepségen is megteltek az udvaron felállított színpad előtti padsorok.

De nem csak a születésnapi rendezvényeken elevenedik meg a Tájház és udvara, hiszen számos hagyományőrző programot rendeztek itt az elmúlt évek alatt.Karácsonyi, húsvéti játszóházaknak, a helyi néptáncosok tanévzáró gálájának is adott már otthont a Tájház, a gyűjteményre kíváncsi látogatók fogadása mellett.

Sokasodnak a régi tárgyak

A felajánlásoknak, adományoknak köszönhetően folyamatosan gyarapodik a gyűjtemény. Megtudtuk, legutóbb például Fábián Imre egykori fodrászműhelyének teljes kelléktárával gazdagodott.

– A hetvenes, nyolcvanas években használatos eszközökről, berendezési tárgyakról van szó – jegyezte meg Cinka István. – Már csak egy olyan hely kellene a tájházban, ahol a komplett műhelyt ki tudjuk állítani. Olyan sok tárgyi emlék gyűlt már össze, hogy lassan a mostani helyünket is kinőjük! – tette hozzá nevetve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!