RÁKÓCZIFALVA

2019.10.15. 17:30

Rákóczi kútjáról hordják a vizet

Kilencvenhárom éve isszák a falvaiak a Szabadság téri artézi kút vizét.

Kovács Berta

Rákóczi kútjáról sok helybéli hordja a vizet

Fotó: Mészáros János

A kifolyó nemrég hivatalosan nevet kapott, már emléktábla is hirdeti a „Rákóczi kútja” elnevezést.

Még 1906-ban, Rákóczifalva fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából és II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatala tiszteletére döntöttek az akkori képviselők egy artézi kút fúratásáról. Az artézi kút megálmodója és névadója dr. Gorove László nagybirtokos volt, erről a fennmaradt jegyzőkönyvben így emlékeztek meg: „Dr. Gorove László nagybirtokos, községi képviselő előadja, hogy habár II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékének kegyelettel adózik a község, ő ezen kegyeletnek megörökítésére még egy igen fontos, állandó s a község polgárait is nagyon érdeklő emlék felállítását javasolja, ez pedig nem más, mint egy artézi kút készítése, amely neveztessék Rákóczi kútjának.”

A kút végül csak 1926-ban készült el. A névjavaslat pedig feledésbe merült, csak idén, a Rákóczi-emlékévben került újra előtérbe Mészáros Józsefné kutatása nyomán. A kifolyón elhelyezett emléktáblát a közelmúltban tartott a nyárbúcsúztató rendezvényen avatták fel.

Rákóczi kútjáról sok helybéli hordja a vizet
Fotó: Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!