JÁSZKUNSÁG

2020.09.08. 07:00

Repülőgépről ellenőrzik a parlagfüves területeket térségünkben

Virágzik a parlagfű, ezért magas, illetve nagyon magas a pollenkoncentráció a levegőben, aminek következményeként az Alföldön jelenleg extrém mértékű az erre érzékenyek pollenterhelése. Hétfőn a megyei kormányhivatal légi ellenőrzést tartott, hogy felderítse a parlagfüves területeket. Jász-Nagykun-Szolnok jelenleg közepesen fertőzött megyének számít.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztróciófotó/Shutterstock

– A tegnapi egy nagyon nehéz éjszaka volt a számomra. Szinte semmit sem tudtam aludni, annyira viszketett a torkom és a szemem, de eldugult az orrom is – panaszolta allergiától szenvedő olvasónk, Varga Dénes. A szolnoki fiatalember több növényre is érzékeny, így már májusban elkezdődnek nála tünetek, melyek az elmúlt napokban csak még jobban felerősödtek.

– Bár szedek rá vényre kapható gyógyszert, és speciális orrspray-t használok, a tüneteket ezek sem mulasztják el teljesen, legfeljebb tompítanak rajtuk valamit – tette ­hozzá.

Nem Dénes az egyetlen, aki szenved az allergiától, egyre többen vannak az országban. Jelenleg már a magyar lakosság legalább húsz százalékát érintik a kellemetlen tünetek, és legtöbben a parlagfű pollenjére érzékenyek. A növény július közepétől október végéig virágzik. A legmagasabb parlagfű-koncentráció jellemzően augusztus huszadika körül kezdődik, és az első fagyok beálltáig tart.

Ahogy azt olvasónk is elmondta, hiába szedi a különböző készítményeket, azok nem mulasztják el a ­tüneteit. Az allergiások szenvedését nagyban enyhíthetné a parlagfű-mentesítés, éppen ezért ellenőrzik azt egyre szigorúbban a hatóságok. Hétfőn szállt fel például az a repülőgép is, amely a megye parlagfű-szennyezettségét vizsgálja.

– A légi ellenőrzés elsősorban a megye parlagfűvel erősen fertőzött tájegységeit – a Tiszazug településeit; Tiszajenő, Vezseny, Tiszavárkony, Tószeg, Szolnok, Szajol térségét; a Felső-Jászságot; a Tisza-tó Jász-Nagykun-Szolnok megyei parti sávját; valamint Kétpó, Kuncsorba, Törökszentmiklós, Túrkeve, Mezőtúr, Martfű és Tiszaföldvár területeit – érintette. Az ellenőrzéssel a kormányhivatal azt vizsgálja, hogy a földhasználók megfelelően gyérítik-e a parlagfüvet területeiken – tudtuk meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályától.

A kormányhivatal azzal indokolta a légi ellenőrzést, hogy hatékonyabb és nagyobb területet lehet repülőgéppel átvizsgálni, mint a hagyományos, földi felderítéssel.

Akár több millió forintos bírság is kiszabható a mulasztásért

A jelenleg hatályos előírások szerint az adott földterület használója köteles a parlagfű-virágbimbó kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetáció végéig fenntartani. Ennek betartását ellenőrzik a napokban megyénkben is.

– Az ellenőrzéseket végző repülőgépet az Agrárminisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közreműködésével biztosítja. A mulasztók növényvédelmi bírságra számíthatnak. Ez a bírság kötelezően kiszabandó, összege tizenötezer forinttól ötmillió forintig terjedhet a terület nagyságától és a fertőzöttség mértékétől függően – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Súlyosbító körülmény, ha a parlagfűvel fertőzött terület település, üdülőterület közelében van, illetve ha az érintett földrészlet három éven belül bizonyul ismételten fertőzöttnek. Tavaly kétszáztizenhat eljárás végződött növényvédelmi bírsággal, több mint ötmillió forintos összértékben. Jász-Nagykun-Szolnok megye országos összehasonlításban közepesen fertőzöttnek számít, a helyi földhasználók többsége törekszik az önkéntes jogkövetésre – áll a válaszban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!