Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

2021.10.15. 11:28

Változatos programmal várják a szolnoki filmfesztiválra érkezőket

Kezdetét vette az évente megrendezett Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF) Szolnokon, ahol európai játékfilmek versenyeznek a legjobb látványtervezésért járó elismerésért. A díjról nemzetközi zsűri dönt, melynek tagjai mesterkurzusokat is tartanak.

Köllő Judit

Fiatalokat is vonzott Géczy Dávid szerdai mesterkurzusa a TISZApART Moziban

Fotó: Nagy Balázs

A vasárnapig tartó Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválra (ATAFF) látogatók számos filmalkotást és kiállítást láthatnak, valamint francia, magyar, illetve angol filmrendezők által tartott előadásokat hallhatnak a Szolnoki TISZApART Moziban. Mundruczó Kornél Evolúció című alkotását már levetítették. A mű a holokauszt traumájának három generáción átívelő hatásáról szól, melynek a világpremierje Cannes-ban volt, Magyarországon pedig Szolnokon volt először megtekinthető.

Az eseményen ismeretterjesztő konferenciával is várják az érdeklődőket, melynek célja, hogy megismertesse a magyar filmes látványtervezés történetét, kiemelkedő alakjait és eredményeit a közönséggel.

Géczy Dávid filmrendező a dokumentum- és reklámfilmek látványvilágának fontosságáról és szerepéről tartott előadást. A mesterkurzusokon megtudhatjuk, hogyan dolgozik együtt a berendező, a kellékes, a kosztümös, az operatőr és a rendező.

Megismerhetjük azt is, hogyan kapcsolódik össze a világítás, a berendezés, az operatőri munka és a digitális fényelés, illetve hogy milyen módon tervezi meg a film képi világát a rendező és az operatőr, legyen az egy reklámfilm, videóklip, kisjátékfilm vagy dokumentumfilm. Bényei Tünde textiltervező munkáin keresztül pedig betekintést kaphatunk a filmes és színházi szakma egyik fontos területébe is, az úgynevezett patinázásba.

Fiatalokat is vonzott Géczy Dávid szerdai mesterkurzusa a TISZApART Moziban
Fotó: Nagy Balázs

A Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz emlékkiállításával megkezdődött fesztiválon a filmvilág iránt érdeklődő diákok számára is lehetőség adódik pályaorientációs előadásokat hallgatni, melyről Berényi Diána, a fesztivál PR- és kommunikációs tanácsadója mesélt hírportálunknak.

– A célunk az volt, hogy megismertessük az emberekkel a magyar filmbeli sikereket – mondta a kommunikációs tanácsadó. – Az előadások és filmvetítések mellett igyekeztünk az egyetemi hallgatóknak is kedvezni, hiszen pályaorientációs előadásokkal készültünk. A kortárs alkotókkal való beszélgetés-sorozat keretein belül megtudjuk, mi egy producer feladata, hogyan dolgozik a rendezővel, illetve hogyan keresi az új projekteket – tette hozzá Berényi Diána.

A filmeket elbíráló zsűri egyik tagja Jean Rabasse francia látványtervező, a Külvárosi mulató, az Asterix és Obelix című filmek látványtervezője, aki legutóbbi munkájáról, a Jackie című film díszletének megalkotásáról tart előadást.

– A film Jackie Kennedy életét dolgozza fel, Natalie Portman főszereplésével – tette hozzá a kommunikációs szakember. – A filmben a francia látványtervező egy dokumentumfilmhez hűen építette fel a Fehér Ház mását.

A fesztiválra érkezik zsűrizni Peter Webber angol filmrendező is, aki a Leány gyöngy fülbevalóval című filmjéről ismert – az alkotás főbb szerepeiben Scarlett Johansson és Colin Firth látható.

– A brit rendező különleges előadást tart arról, hogy egy filmrendező filmkészítés közben napi százötvenezer döntést is meghoz – magyarázta Berényi Diána. – Miközben egy ember egy átlagos napján „csupán” harmincötezret...

A fesztivál Oscar-díjas, magyar származású névadójáról, Alexandre Trauner munkásságáról pedig filmvetítéssel és beszélgetéssel emlékeznek meg a nemzetközi rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!