gyulai memorial

2018.05.15. 11:54

Világsztárok érkeznek a versenyre

Tizenöt világsztár, köztük Baji Balázs és Márton Anita részvételét jelentették be a július elején sorra kerülő 8. Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői.

Omar McLeod of Jamaica is pictured after winning the men's 110m hurdles final during the IAAF Diamond League Shanghai 2018 in Shanghai, China, 12 May 2018. Omar McLeod finished the men's 110m hurdles in 13.16 seconds during the during the IAAF Diamond League Shanghai 2018 and won the title.

Forrás: AFP/Imaginechina

Fotó: Yu jianzhon

A székesfehérvári esemény keddi sajtótájékoztatóján Spiriev Attila sportigazgató elmondta: a verseny első napján, július 1-én két számban rendeznek döntőt, míg másnap, hétfőn 18 versenyszámban hirdetnek győztest. Hozzátette: a verseny két kiemelt számát a jelenleg legeredményesebb két magyar atléta köré szervezték.

A férfi 110 méter gáton a tavalyi, londoni vb dobogósai állnak rajthoz, az akkor bronzérmes Baji Balázsnak ismét meg kell mérkőznie a győztes, egyben olimpiai címvédő, jamaicai Omar McLeoddal, aki két sikertelen próbálkozás után tavaly először tudott nyerni a Gyulai-emlékversenyen. A trió harmadik tagja a tavalyi vb ezüstérmese, a 2015-ben világbajnok, Eb-címvédő orosz Szergej Subenkov, aki karrierje során szintén nyert már Magyarországon.

Női súlylökésben a magyar atlétika első világbajnoka, a birminghami fedettpályás vb-n aranyérmes Márton Anita Európa-bajnoki szintű mezőnyben lép dobókörbe. Legnagyobb ellenfele az Eb-címvédő német Christina Schwanitz lesz, aki 15 hónappal a szülés után kezdett el versenyezni, és idén már övé a legjobb európai eredmény.

Az olimpiai és világbajnokkal zsúfolt székesfehérvári mezőnyben ott lesz még az amerikai távolugró Tianna Bartoletta, a lengyel kalapácsvető Anita Wlodarczyk, a bahamai sprinter Shaunae Miller-Uibo, a katari magasugró Mutaz Essza Barsim, a cseh gátfutó Zuzana Hejnová, valamint a világ legkeresettebb atlétanője, az etiópiai futó Genzebe Dibaba.

„A szerződések nagyobb részét már megkötöttük ugyan, de még tárgyalásban vagyok menedzserekkel” – hangsúlyozta Spiriev. Hozzátette: olyan riválisokról gondoskodnak, hogy a sztárok kitűnő mezőnyben versenyezhessenek.

Gyulai Márton versenyigazgató kiemelte: nagyon fontosnak tartják, hogy az édesapja emlékét ápoló viadal ne csak a profikról szóljon.

„Az amatőr versenyszámokra korábban soha nem érkezett annyi nevezés, mint idén” – mondta a versenyigazgató. Közölte: a júliusi nemzetközi esemény egyben a magyar Szuperliga versenysorozat része, beleértve az utánpótlás korosztályokat is.

A 8. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj versenyszámai:

Férfiak:

100 m, 400 m, 800 m, 1000 m (új szám), 110 m gát, 400 m gát, 3000 m akadály, magasugrás, hármasugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés

Nők:

100 m, 400 m, 1 mérföld, 100 m gát, 400 m gát, 3000 m akadály, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés

Borítókép: Omar McLeod a kínai Gyémánt Liga-versenyen

AFP / Imaginechina / Yu jianzhong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!