Járványügyi intézkedés

2024.04.17. 11:25

Madárinfluenza tizedeli a pulykákat egy öcsödi telepen, felszámolják a 20 ezres állományt

Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyét újra elérte a madárinfluenza. Térségünkben egy öcsödi telepen mutatták ki a betegséget.

Rimóczi Ágnes

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Ahogy arról beszámoltak: az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

pulyka, probléma, madárinfluenza, öcsöd
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

– A Békés vármegyei Tótkomlós településen található, több mint 44 ezer példányt számláló pecsenyekacsa-telepen és Pusztaföldváron a mintegy 1 500 állatot tartó tenyészlúdtelepen merült fel a beteség gyanúja. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében egy öcsödi, nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen idegrendszeri tünetek és megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban – számolt be a részletekről a Nébih.

A hatóság laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta az elhullott állatokból vett mintákból. Időközben Tótkomlós településen további két ‒ egy pecsenyekacsákat, valamint egy pecsenyeludakat tartó ‒ telepen is kimutatta a vírus jelenlétét.

Valamennyi érintett állomány felszámolása folyamatban van. A gazdaságok körül a járványügyi hatóság kijelölte a három kilométer sugarú védőkörzetet, továbbá megállapította a tíz kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Békés vármegyében sor került a megfigyelési körzet kiterjesztésére

 – tájékoztatta hírportálunkat a Nébih.

Az illetékesek hangsúlyozták: a fenti esetek is alátámasztják, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor (újra) megjelenhet. Az ágazat, a fogyasztók és a hatóság közös érdeke a járvány megállítása. A Nébih ennek érdekében továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy szigorúan és következetesen tartsák be a járványvédelmi előírásokat.

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában