Örökbefogadás

2024.05.11. 19:53

Egy falvai szerető családban kezdhet új életet a földi poklot megjárt tiszabői kutya – galériával, videóval

Örökbefogadó napot tartott szombat délelőtt a Kéz a Mancsért Egyesület az egyik szolnoki nagyáruháznál. Az eseményen számos szívszorító történetet lehetett hallani, ugyanis a gazdátlan kutyák többségét borzalmas egészségügyi állapotban találták meg az állatszerető önkéntesek.

Molnár-Révész Erika

– Leát Tiszabőn találták. Két madzag nőtt bele a nyakába, az egyiket ugyanis elszakította, de újra belekötöttek egy másikat a nyílt sebbe. Emiatt egy nagy műtétet kellett elvégezni rajta – mesélte az egyik örökbe fogadható kutya szívszorító történetét Lászlóné Borbély Brigitta, a Kéz a Mancsért Egyesület elnöke. 

Lea,örökbefogadó nap,szolnok,kutya
Leát (jobbról az első kutya) Tiszabőn találták. 
Fotó: Nagy Balázs

Az egyik szolnoki nagyáruház előtt szombat délelőtt tartott örökbefogadó napot az egyesület, az eseményre 6 kutyát hoztak, de fotók alapján is lehetett örökbe fogadni gazdátlan állatokat. Mint azt az elnök elmondta, nem Lea az egyetlen jószág, amely borzalmas egészségügyi állapotban, vagy körülmények közül került hozzájuk. 

– Sajnos mindegyiknek ilyen szomorú története van. Ez a kistestű kutyus, Cseszter, Jászladányról került hozzánk, súlyos bőrbetegséggel. Vakarózott, nyüszített a fájdalomtól, de ma már ilyen szép, csupa báj kisfiú, aki végre igazi kölyök lehet. Vannak sérült kutyusaink, például Spirit, akinek sajnos amputálni kellett az egyik lábát – mutatta be a láthatóan hálás kutyusokat, akik a gondos ápolásnak köszönhetően ma már boldog, egészséges állatok. Ahogy Lea is, aki a történtek ellenére még mindig bízik az emberekben, és ezen a napon az érdeklődőket is meggyőzte. A rákóczifalvai Bíró Zsoltné éppen őt választotta. 

– Leát fogadtuk örökbe, mert van nekem egy másik örökbefogadott kutyám, hat éve került hozzám. Nagyon kedves, hálás állat, de már nem nagyon bírom sétáltatni, mert hatalmasra nőtt, így kellene neki egy társ, akivel játszva levezetheti az energiáit. Mindenkinek kell egy társ... Úgy láttuk, hogy ő megfelelő lesz, igazi energiabomba. Azért fogadok örökbe kutyákat, mert úgy gondolom, mindenkinek kell egy otthon. Lea már sokat szenvedett, megérdemli, hogy szerető családba kerüljön – mondta Bíró Zsoltné.

Lea tehát gazdára talált, de mint azt az egyesület elnöke, Lászlóné Borbély Brigitta elmondta, sok kutya vár még náluk is állandó otthonra.

– Nagyon fontos, hogy ha egy kutyát örökbe fogadnak, a helyére egy másik kerülhet hozzánk. Így egyszerre két életet ment meg az örökbefogadó. A kutyák ideiglenes befogadóhelyeken, családoknál várják a végleges gazdájukat, így nincsenek folyamatosan kennelben, hanem szocializálódnak. Emellett próbáljuk őket falkában is tartani, hogy ha több kutyás családhoz kerülnek, ez ne okozzon gondot. Mivel sajnos kevés az ideiglenes befogadó, így panziókban is elhelyezzük őket. Egy maréknyi ember az, aki próbál harcolni ezekért az állatokért. Három ideiglenes befogadó család van, de sokkal többre lenne szükség, mert így az alapítvány is több gazdátlan állatot tudna megmenteni. Üres kennel van, csak ideiglenes befogadók kellenének hozzá – hangsúlyozta az elnök.

Mint elmondta, a kutyákat ivartalanítják, oltják, és csipelik az örökbe adás előtt az alapítvány munkatársai. Vannak olyan állatok, melyeket nem tudtak kihozni erre a napra, mert vagy még ivartalanítás előtt állnak, vagy az egészségügyi állapotuk még nem engedi. Ezeket az állatokat fotók segítségével adja örökbe az alapítvány.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában