Állatmentés

2024.01.22. 17:25

Visszaszökött a jászjákóhalmi menhelyre egy örökbefogadott kutya

A jászjákóhalmi „Álmom egy gazdi” állatmentő közösség életében fontos mérföldkő, hogy hosszas procedúra után az elmúlt évben bejegyezték alapítványukat. Megálmodója, Csőke Elvira és testvére, Csőke Andrea családi összefogással immár hét éve szívvel-lélekkel nyújtanak menedéket a bajba jutott négylábúaknak. Tavaly összesen 91 kutyát mentettek meg, közülük 59 talált szerető gazdira. Minden árván maradt, bántalmazott állat sorsa szívszorító. Olykor pedig egészen rendhagyó esetekkel is találkoznak az állatmentők.

Illés Anita

Csőke Elvira az alapítvány menedékében Berry-vel. A barátságos labrador keverék kutyus két testvérével került a gondozásukba három hónaposan. Tavaly nyáron mentették meg őket Jászapáti és Jászjákóhalma között egy erdő melletti tisztásra voltak kidobva

Fotó: Pesti József

Az „Álmom egy gazdi” Állatmentő Alapítvány főként Jászjákóhalmán és környékén segíti a kidobott, beteg, rászoruló négylábúakat. Jelenleg 33 árva kutya és 11 macska van gondozásukban. Csőke Elvira és testvére, Csőke Andrea állatvédőként családi összefogással évek óta menti a sanyarú sorsú állatokat. Saját otthonukban biztosítanak menedéket, ápolást a sérült, senkinek nem kellő kutyáknak és macskáknak, új esélyt adva nekik egy jobb, boldogabb életre. 

– Már gyerekkoromban is nagyon szerettem az állatokat, szívemen viseltem a sorsukat. Ez az érzés az idő múlásával semmit nem változott. Emlékszem például, amikor néhány évvel ezelőtt elveszett a barátnőm öreg kutyusa. A párommal egy percig sem késlekedtünk, elkezdtük keresni, majd két nap múlva a nyomára bukkantunk. Soha nem felejtem el, hogy milyen hálás szemmel nézett ránk, amikor megtaláltuk – emlékezett vissza Elvira. 

Ez a lélekemelő pillanat felerősítette belső megérzéseit, hogy neki komoly feladata az életben a nehéz sorsú kutyák segítése. Ebben férje, nővére, édesanyja és önkéntesek is támogatják. 

Egyéni állatvédőként az első mentésük Dingóval és Dongóval kezdődött 2016 decemberében. A németjuhász kölyköket az anyjukkal együtt dobták ki. A gyepmester elvitte az anyukát, de a testvérpárt nem tudta befogadni, ezért Elviráék magukhoz vették őket. Idővel sikerült az árva kutyusoknak gazdit találni, mindketten Budapestre kerültek. Dingó és Dongó után jött a többi magára hagyott eb. Hét év alatt nagyon sok hányatott sorsú kutyának és macskának nyújtottak segítő kezet, történetük szívszorító. A sérült, bántalmazott ebek sok esetben hónapokig, évekig cipelik a trauma okozta testi, lelki sebeket. 

– Bogit három éve mentettük meg Alattyán és Jászalsószentgyörgy között. Egy kamionsofőr jelzésére siettünk a segítségére, az árok mélyén találtuk meg az életveszélyes állapotban lévő fekete kutyust. Komoly sérüléseket, köztük többszörös csonttörést szenvedett, a bal hátsó lábán pedig nyílt sebet találtunk. A kis ártatlant valószínűleg megverték, majd kidobták és elütötte egy autó. Az állatorvos megműtötte, a rehabilitációja hónapokig tartott, sokáig bizalmatlan volt – idézte fel a szomorú esetet Elvira. 

Kiemelte, hogy a gondozásukba került ebeket 24 órán belül megvizsgálja az állatorvos, majd megkapják a szükséges oltásokat és a mikrochipet, valamint féregtelenítésen esnek át. Céljuk, hogy felelős gazdikat találjanak az állatoknak, de ideiglenes befogadónál is vannak kutyusok. Az örökbefogadók mellett ideiglenes befogadókat is keresnek. Megjegyezte, hogy évről évre nő a magára hagyott ebek száma. Teljesen változó, hogy melyik állat milyen gyorsan költözhet új otthonába. 

Lakóink között van Somi, akinek örökbefogadási története nagyon egyedi. Jászszentandrás utcáit járta, amíg tavaly nyáron gondozásunkba nem vettük. December végén egy család beleszeretett, örökbe is fogadták, de ha magára hagyták, akkor mindig visszaszökött a menhelyre. Ez a furcsa helyzet senkinek nem volt jó, ezért a családdal közösen úgy döntöttünk, hogy Somi visszakerül hozzánk, így ismét gazdira vár 

– mesélte Elvira, aki testvérével munka mellett gyámolítja az utcára dobott, megkínzott kutyákat és cicákat. Tavaly összesen 91 kutyát mentettek meg, közülük 59 kis kedvenc gazdisodott. 

Az Álmom egy gazdi Állatmentő Alapítvány – Jászjákóhalma és környéke árva kutyái nevű Facebook-oldalon folyamatosan beszámolnak az aktuális mentésekről, a gazdikeresőkről, valamint az örökbefogadott kutyusok életébe is bepillanthatnak az érdeklődők. Mára már több mint négyezer követőjük van. 2023 óta alapítványként működnek, szponzorok és önkéntesek tárgyi, pénzbeli adományaiból gondoskodnak a nehéz sorsú állatokról. Megtudtuk, hogy hosszú távú terveik között szerepel egy menhely létrehozása.

 

A gyógyult állatok adnak erőt 

Lelkileg nagyon nehéz lehet nap mint nap az állatok kínzó szenvedését és azt látni, hogy milyen kegyetlenségre képes az ember. Mi ad erőt a mentéshez? – kérdeztük Csőke Elvirát, az „Álmom egy gazdi” Állatmentő Alapítvány állatmentőjét. 

– Végtelenül fáj, ha minden igyekezetünk ellenére nem sikerül megmenteni egy bajba jutott, szenvedő állatot. Persze sokszor fel lehetne adni, de erőt merítek a csodás gyógyulásokból. Folyamatosan követem az új gazdikhoz került négylábúak sorsát és amikor a fotókon látom, hogyan változott meg az életük, igazi otthonra leltek és boldogok, akkor megerősítést kapok, hogy folytassam – válaszolta egy gyönyörű mentett cicára nézve Elvira. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában