MAI ÉVFORDULÓK
Február 25. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Február 25. ezen a napon
A kommunizmus áldozatainak emléknapja (23 éve)

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok 1947. február 25-én jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

23 éve
2001
Megszületett Gyöngyössy Imre, Balázs Béla-díjas filmrendező, író, költő, dramaturg, és forgatókönyvíró. (94 éve)

Az 1970-es évek végétől az NSZK-ban élt és dolgozott. Állandó alkotótársával, Kabay Barnával közösen készített dokumentum- és játékfilmjei jelentős nemzetközi sikert arattak. Felesége Petényi Katalin művészettörténész, forgatókönyvíró és vágó volt. Fiuk: Gyöngyössy Bence filmrendező.

94 éve
1930
Manchesterben megszületett Anthony Burgess brit író (Gépnarancs). (107 éve)

Volt dzsessz-zongorista, egyetemi tanár, színházi producer, valamint Malájföldön és Borneón oktatási hivatalnok. 1959 óta író, valamint - többek között - a "The Observer" és a "The Sunday Times" című lapok kritikusa volt, majd 1970-től amerikai egyetemeken tanított. A Királyi Irodalmi Akadémia tagja és a Guther Theater irodalmi tanácsadója, 1986-ban az Amerikai Nemzeti Művelődési Klub aranyérmével tűntették ki. Számos irodalmi alkotása közül az 1962-ben írt műve - "The Clockwork Orange" - olvasható magyarul is "Gépnarancs" címen. Hobbija a zeneszerzés, zeneművei: "Symphony in C", "The Brides of Enderby" és "Mr. W S" (balett).

107 éve
1917
Megszületett Török Sándor, József Attila-díjas író, műfordító, újságíró, antropozófus. (Hahó, Öcsi!). (120 éve)

Legsikeresebb alkotásai gyermekregénye, a Csilicsala csodái, valamint ifjúsági könyvei, A varázsló; a Hahó, Öcsi! és a Hahó, a tenger!, melyekből tévéfilmek is készültek.

120 éve
1904
Megszületett Karl May német ifjúsági regényíró (Winnetou). (182 éve)

Legolvasottabbak az észak-amerikai indiánokról szóló könyvei, a Winnetou; Az Ezüst-tó kincse; A medveölő fia; Az inka öröksége című regényei, melyekből nagy sikerű filmek is készültek.

182 éve
1842
Meghalt Christopher Wren angol építész, matematikus és csillagász, aki Londont újjáépítette az 1666. évi tűzvész után. (301 éve)

Londonban, 90 éves korában halt meg. Fő műve a londoni Szent Pál-katedrális. A londoni tűzvész után megbízást kapott a város újjáépítésének irányítására. Tervbe vette egy új épület, a Szent Pál-katedrális felépítését is, amelyet 1675-ben kezdtek el építeni az angol palladizmus stílusában. A barokk építészeti stílus Angliába nem jutott el. Az épület kupolája 110 méter magas, a római Szent Péter-bazilika kupolájára hasonlít. Hagyományosan három hajóra tagolódik a templom belső tere, amelyet a kereszthajó egyenlő hosszúságú hosszhajóra és szentélyre oszt. A bejárati homlokzatot két torony és kettős oszlopok díszítik. A katedrális építése 1711-ben fejeződött be.

301 éve
1723