MAI ÉVFORDULÓK
Február 2. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Február 2. ezen a napon
Megszületett Gerő Jenő vagy más néven Szőke Szakáll, kabarészerző, színész, komikus. (139 éve)

Eredeti nevén: Gärtner Sándor. Magyarország után Ausztriában, Németországban, majd az Amerikai Egyesült Államokban folytatta pályáját. 

139 éve
1884
Megszületett James Joyce ír költő, író, akinek leghíresebb műve az Ulysses. (141 éve)

Teljes nevén: James Augustine Aloysius Joyce (Dublin, Írország, 1882. február 2. ? Zürich, Svájc, 1941. január 13.) ír költő, író, kritikus. Fő műve az 1922-ben megjelent Ulysses, amely az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 1936-ig be volt tiltva. Joyce tehetős kispolgári családban született. Tizenegy testvére volt. Apja vállalkozásai egy darabig jól működtek, de 1891-ben csődbe ment. Ettől kezdve a család meglehetős szegénységben élt. 1888-tól a clane-i Clongowes Wood jezsuita kollégiumban, 1893-tól a dublini Belvedere College-ban tanult. 1898-tól a University College hallgatója volt, orvosnak készült. Húszéves korában beállt színésznek. Ugyanakkor verseket is elkezdett írni. Diplomázása után, 1902-ben Párizsba ment, ahol mint újságíró és nyelvtanár kereste kenyerét. Anyja halála következtében alkoholistává vált. 1904-ben megszöktette későbbi feleségét, Norat, akivel csak 1930-ban kötött házasságot. Először Pólában éltek, majd, miután onnan 1905-ben kiutasították a külföldieket, Triesztben telepedtek le. Két gyermekük született, Giorgio és Lucia. 1909-ben visszatértek Dublinba, ahol Joyce egy mozit nyitott, ez tönkrement. Visszatért Triesztbe, ahol nyelvtanításból, gyapjúkereskedésből, és újságírásból élt. Joyce 1915-ben családjával Zürichbe költözött, onnan pedig 1920-ban Párizsba. Még Zürichben kezdte írni az Ulysses-t, ami aztán 1922-ben Párizsban jelent meg. Ezután fogott bele a Finnegan ébredésé-be, amivel 1938-ban készült el. A mű megjelenését követően azonban közfelháborodást keltett, pornográfia vádjával be is tiltották egészen 1936-ig. Mire a végére ért, elhatalmasodó zöldhályogja miatt szinte már alig látott. A német megszállás miatt Joyce Párizsból 1941-ben ismét Zürichbe költözött, ahol rövidesen meghalt. További művei: Dublini emberek; A babérokat learatták és a Számkivetettek.

141 éve
1882
Meghalt Báró Eötvös József író, költő, akadémikus (A falu jegyzője). (152 éve)

Eötvös Loránd apja. Szépprózai munkásságának kiemelkedő darabjai A falu jegyzője és a Magyarország 1514-ben című regényei.

152 éve
1871
Megszületett Alfred Brehm német természettudós, író, aki "Az állatok világa" címmel készített lexikont. (194 éve)

Teljes nevén: Alfred Edmund Brehm. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: "A. E. Brehm". Az állatok világa (eredeti címén: Thierleben vagy Brehms Tierleben),  nagy terjedelmű, enciklopédikus munka, mely először 1863–1869-ben német nyelven jelent meg. Később sok nyelven kiadták; a tudományos ismeretek gazdagodásának megfelelően tartalmát korszerűsítették, bővítették.

194 éve
1829
Gyertyaszentelő Boldogasszony napja (1723 éve)

A keleti liturgiában Hypapanté (= találkozó) néven már a IV. században megtartották, s hamarosan elterjedt a nyugati egyházban is. Mária karácsony után 40 nappal a mózesi törvényben előírt módon bemutatta a jeruzsálemi templomban a tisztulási áldozatot, s gyermekét fölajánlotta Istennek. A gyertyaszentelés és a gyertyás körmenet az ünnepi fények felvonulása. A gyertyák fénye Máriát is ünnepli, mert ő hozza a templomba a "népek megvilágosítására" szolgáló igazi Fényt. A szentelt gyertya már az ókeresztény korban Krisztus jelképe: magát fölemészti, hogy másoknak szolgálhasson. Ezen a napon az Egyház megáldja az égő gyertyákat. A szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embereket, ünnepeken éppúgy szentelt gyertyát gyújtottak, mint betegség vagy más bajok idején. Gyertyaszentelő nevezetes nap az időjóslásban is. Általában úgy vélik, ha február másodikán jó idő van, akkor későn tavaszodik, ezért "Gyertyaszentelőkör inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint a nap süssön". A Mura vidéken úgy tartották: "Gyertyaszentelőkör, ha esik a hó, fúj a szél, Nem tart sokáig a tél." A Drávaszögben gyertyát szúrtak a földbe. Ha mélyen lehetett leszúrnia  sárba, akkor sokáig fog még tartani a tél. A Bács megyei Topolyán úgy tartották, hogy minél hosszabb jégcsapok lógnak e napon az ereszről, annál hosszabb kukoricacsövek teremnek majd. Ismert a medvével való jóslás: ha ezen a napon kisüt a nap és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a hideg.

1723 éve