Megnyitó

2024.05.16. 17:23

Gyönyörűen felújított épületben elevenedik meg Tiszafüred múltja – galériával

„Fontos, hogy a múlt a mindennapok része legyen” – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön, a tiszafüredi Kiss Pál Múzeum felújított épületében megnyílt Darabos László Helytörténeti és Néprajzi Kiállítás megnyitóján.

Köllő Judit

Az eseményen elsőként Bíró Mihály önkormányzati képviselő ismertette az egykor iskolaként és óvodaként is működött épület történetét.

Tiszafüred,Varga Mihály, pénzügyminiszter,
A megnyitó résztvevői egy rögtönzött tárlatvezetésen is részt vehettek
Fotó: Mészáros János

– Ezt az épületet  a templommal együtt 1914-ben építették, helybéli összefogással – kezdte Bíró Mihály. – Később, 1936-ban bővítették, hiszen tudták, hogy hosszú távon a falu csak akkor maradhat meg, ha van temploma és iskolája. A felújítás során látszott, hogy az itt lakók minden eszközzel hozzájárultak az épület fennmaradásához. Ebből adódóan nekünk, tiszaörvényieknek ez az épület nagyon sokat jelent – tette hozzá. 

Elkötelezettek a kultúra, a hagyományok iránt

Ujvári Imre polgármester arról szólt, hogy az ország egyik legrégebbi vidéki múzeuma a Tiszafüredi Kiss Pál Múzeum, mely már 147 éves. 

– 2019-ben a Kiss Pál Múzeum még két épületben fogadta az érdeklődőket, ma viszont már 4 telephelyen várjuk a látogatókat – emelte ki Ujvári Imre. – Nem csak azért tartottuk fontosnak a fejlesztéseket, mert a hagyományőrzés és a kultúra iránt elkötelezettek vagyunk, hanem mert felismertük azt a lehetőséget, hogy ezáltal több programot kínálhatunk a látogatóknak – fűzte hozzá a városvezető.

Fontos, hogy a múlt a mindennapok része legyen

Az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter személyes élményeket is megosztott a jelenlévőkkel.

– Sok ember életének részei a népmesék, melyekben közös a vándorútra egyedül induló legény, aki végül mindig hazatalál a szülőföldjére. Fontosak a gyökereink, a szülőföldünk; ahhoz, hogy hazataláljunk, szükséges a múlt ismerete. Ha egy népnek elvesszük a múltját, bármit kezdhetünk vele, de most olyan kormánya van Magyarországnak, mely fontosnak tartja, hogy a múlt a mindennapok része legyen – mondta a miniszter.

Rengeteget fejlődött a térség az elmúlt években

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő arról szólt, hogy Tiszafüred és Tiszaörvény „jó hely, de hozzá is kell tenni, hogy még jobb, még szebb, még élhetőbb legyen; szorgalmas munkával lehet jobbá és szebbé tenni”. Hozzátette: az elmúlt években rengeteget fejlődött ez a térség.

A csütörtöki eseményen részt vett Hubai Imre, a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke is. A megnyitón elhangzott: az épület felújítását a kormány 81 millió forinttal, a tiszafüredi önkormányzat pedig 23 millióval támogatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában