Haderőfejlesztés

2024.05.13. 17:35

Új helikopterek landoltak Szolnokon - galériával, videóval

Két újabb H225M helikopter landolt Szolnokon hétfő délután. A magyar haderőfejlesztési program részeként a Franciaországból érkező forgószárnyasok sorában ez a hetedik és nyolcadik.

Pakainé Pusztai Nóra

Két újabb H225M típúsú helikopter érkezett a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandárhoz hétfőn délután. A gépek Franciaországból szálltak fel, és körülbelül 5 óra repülési idő után landoltak Szolnokon. A forgószárnyasokat dr. Bali Tamás, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsoka fogadta. 

Airbus,helikopter,h225m
Dr. Bali Tamás, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsoka
Fotó: Nagy Balázs

– Ezek azok, melyek a magyar haderő szállítóhelikopteres képességét erősítik – mutatott a gépekre, melyeket éppen a műszaki személyzet vizsgált át.

A magyar haderőfejlesztési program nemcsak légi-, hanem szárazföldi erő tekintetében is folyamatban van.

– Azért fontosak a helikopterek, mert ezek támogatják a különleges műveleti erőket, szerteágazó a feladatrendszerük. Számos technikai eszköz jelenik meg a helikopterekben, melyek eredményezik a biztonság fokozását – foglalta össze a legfontosabb információkat a parancsnok.

A magyar haderőben eddig szovjet gyártmányú helikopterek voltak, melyek nem felelnek meg a jelenkori műveleti kihívásoknak, nem tudják biztonsággal kiszolgálni a katonai műveleteket. 

– A H225M teljesen más világ, olyan önvédelmi-, kommunikációs- és fegyverrendszerrel bírnak, amik lehetővé teszik, hogy biztonsággal tudjuk katonákat szállítani olyan helyszínekre és műveleti környezetbe, ami lehetővé teszi, hogy utána ők tehessék a dolgukat – emelte ki.

A parancsnok elmagyarázta azt is, hogy a belső kialakítás többféle módon lehetséges.

– Berendezhető úgy, hogy nincs benne ülés, vagy felhajthatók, a harmadik, ha kényelmesebb párnázottabb ülőhelyeket alakítunk ki, ezek meghatározzák a szállítható személyek számát, mely 12-22 főig terjed – sorolta.

Hangsúlyozta, a haderőben generációváltás történt.

– Nem is csak egy generációt, hanem hármat léptünk előre – magyarázta.

Mint megtudtuk, összesen 16 gép érkezik Magyarországra, a sorban a hetedik és nyolcadik landolt hétfőn Szolnokon. 

– Két változatban érkeznek: az egyik a szállító, a másik különleges műveleti helikopter. Ez utóbbival szemben speciális igények merülhetnek fel, ilyen például éjszaka terepkövetéses szállítás. Azokban olyan szenzorok vannak, melyek ezt lehetővé teszik – mondta a parancsnok.

  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában