Példakép lehet

2024.05.19. 08:30

Birkózik, sakkozik és mérnöknek készül a hatodik osztályos kislány, Berekfürdő büszkesége

Sikeres birkózó, sakkozó, kézilabdázó, mellesleg kitűnő tanuló Zipszer Zorka, a berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola hatodikosa, aki eredményei alapján kiérdemelte a Magyarország jó tanulója, jó sportolója címet. És mennyi tanulás van egy országos verseny előtt, miközben ott a heti három edzés – erről is beszélgettünk a fiatal tehetséggel.

Daróczi Erzsébet

– Négyen vagyunk testvérek, a bátyám, Szabolcs nyolcadikos, Soma ősszel lesz elsős, Orsi pedig kiscsoportos a Csicsergő óvodában. A bátyám segít a tanulásban, ha kell, én pedig a kicsikkel foglalkozom szívesen, remélem, ők is sikeresek lesznek majd a sportban és a tanulásban is. Apukám fiatalon birkózott, a bátyám, Szabi is elkezdte kiskorában, amikor háromévesen egy edzésre engem is elvittek. Akkor még játszogattam, futkároztam, pár évre rá pedig már edzésre járok ifj. Kurucz Istvánhoz ide, a Berekbe – mesélte Zorka.

zipszer zorka,sakk,birkózás,tanulás
Zipszer Zorka érmével és edzőjével, ifj. Kurucz Istvánnal 
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A birkózás mellett sakkozom Egyed Zsoltnál, illetve kézilabdázom az iskolában. Imádok sportolni, a heti három edzés leköti a fölös energiáimat, felfrissít, míg a sakk agytorna, ott jobban el tudok fáradni. A birkózásban többször voltam diákolimpián, Magyar Kupán és országos versenyeken dobogós. Minden versenyen úgy indulok, hogy győzni akarok, ami legtöbbször sikerül is. A tanulmányi versenyeket is szeretem, az másfajta megméretés, ott csak a tudás számít, míg a sportban néha szerencse is kell – folytatta Zorka. 

– Amíg lehet, versenyszerűen sportolok, egyébként mérnöknek készülök. A testvéreimmel és anyáékkal töltöm legszívesebben a szabadidőmet, szeretünk kirándulni, beszélgetni, de könyveket is olvasok – sorolta a fiatal tehetség. 

Ahogy hallgatom a mosolygós, vidám lányt, aki lelkesen mesél arról, hogy barátaival milyen programjai vannak a tanulás mellett, egyértelmű, hogy Zorka önjáró, a szó jó értelmében. Édesanyja elárulta, soha nem kellett a tanulásra figyelmeztetnie, örömmel ül le leckét írni, ha másnap dolgozat van, akkor az edzések után még a tanórai számonkérésre újból átnézi a feladatokat.  Sikere bizonyíték arra, hogy egy kistelepülésen, mint Berek­fürdő, és annak kisiskolájában is lehetséges a siker, csak kellenek hozzá pedagógusok, akik a tehetséget felismerik, segítik, de a szülők is, akik támogatják gyermeküket. 

Edzője hisz benne, segíti, támogatja, amit bizonyítanak az érmei is, hiszen nyolc év alatt 24 magyar bajnokságon és diákolimpián ért el dobogós helyezést Zorka.

A csupán hatodik osztályos lány beszélgetésünkkor a magyar bajnokságra készült, miközben közeledett a szülinapja, de fegyelmezett sportolóként a tortát későbbre kérte édesanyjától, mert a versenyen a legjobb formáját szerette volna hozni... 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában