Történelem

2024.05.05. 19:55

Rákóczira emlékeztek a rákóczifalvaiak, Kastély-napot tartottak jelenkorunk „kurucai” – galériával és videóval

A vezérlő nagyfejedelem rákóczifalvai vadászkastélyát még keresik, de II. Rákóczi Ferenc kultuszát régóta ápolják.

Mészáros Géza

A rákóczifalvai Kuruc Hagyományőrző Egyesület immáron 25. esztendeje elkötelezetten tiszteli, megbecsüli, magasztalja és őrzi névadójuk emlékét. A civil szervezet e jubileum kapcsán szervezte meg a Rákóczi-kastély Napokat, amely a Rákóczi-emlékmű megkoszorúzásával, egy kulturális programmal, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetéssel telt el szombaton délután Rákóczifalván.

A település névadójára, II. Rákóczi Ferencre emlékeztek szombaton
Fotó: Kiss János

„Kastély-napok”? A helyi legendárium szerint II. Rákóczi Ferenc nagyfejedelemnek e helyütt is volt egy vadászkastélya, amelynek köveiből a későbbiekben iskolát, templomot, házakat építettek. 

A rákóczifalvaiak a mai napig keresik a kastély lehetséges helyét.

A „volt” kastély helye tehát egyelőre még nem ismert, viszont a rákóczifalvai Kuruc Hagyományőrző Egyesület által megszervezett Rákóczi-kastély Napoknak immáron „irodalma” van.

Szombaton kora délután a Szabadság téri Rákóczi-szobornál Thúróczi Imre polgármester köszöntőjével, majd Terenyei Attilának, a Kuruc Hagyományőrző Egyesület elnökének beszédével vette kezdetét a program. Ezt követően a magyarság történetét elevenítette fel a tiszaföldvári születésű Szíki Károly színművész, Csobolya József, a Magyar Állami Operaház kárpátaljai születésű tenoristája énekelt, majd pedig Majoros Jánosné tárogató-muzsikájára a jelenlévők megkoszorúzták a nagyfejedelem rákóczifalvai emlékművét.

A későbbiekben a helyi Magyar Szabadságharcok Háza épületében folyt a kulturális emléknap. Felléptek: Tarnai Kiss László énekes, a Dankó Rádió alapítója, Sülyi Károly nóta- és operetténekes és Lakatos István énekmondó, valamint a besenyszögi Ringó Rokolya Népdalkör.

A szakmai kerekasztal-beszélgetésen – amelyen részt vettek a Gróf Batthyány Lajos Nemzetőr Szövetség és a Vak Bottyán Kurucai Kompánia tagjai – Mészáros Kálmánnak, a Hadtörténeti Intézet és Katkó Gáspárnak, az Isztambuli Levéltár munkatársának felvezetésével értekezést tartottak a Rákóczi kultuszról, Zrínyi Ilona életéről, valamint a Rákóczi szabadságharc máig fennmaradó vívmányairól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!