Gazdaság

2016.10.26. 12:50

Vendégmunkások: a gazdaságnak szüksége van rájuk

Gazdasági szükségszerűségnek, a piacgazdaság részének tekinti a kormány, hogy határon túlról érkező vendégmunkásokkal pótolják a hazai munkaerőhiányt.

Banka Csaba

Ezt egyértelműsítette a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a napokban Jászberényben járt helyettes államtitkára. A Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) nagy múltú rendezvénye ezúttal nem az innovációról és a tudományról, hanem a foglalkoztatáspolitikáról szólt.
A tudományos egyesület Háztartási Gépek Szakosztálya 25. alkalommal szervezte meg tanácskozását Jászberényben.
Dr. Takács János GTE elnök rámutatott, a szokottól eltérő téma oka, hogy az országban kezd elfogyni a szakképzett munkaerő.
– A szakemberek egy része sajnos eltávozott az országból, s most együtt kell gondolkodni azon az érintetteknek – a gazdaság szereplőinek, az államigazgatás képviselőinek, a politikusoknak –, hogy miként lehetne ezt a helyzetet megoldani.

Dr. Szabó Tamás polgármester is megerősítette, hogy a helyi gazdasági szereplők is régóta jelzik már, hogy komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. A város ugyan reagált a problémára, hiszen szakképzési ösztöndíjat létesített, letelepedési programot indított. A jelenlegi helyzet azonban a polgármester értékelése szerint is már túlnőtt egy város lehetőségein, szélesebb körben kell a problémát kezelni.
A Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében jelen lévő dr. Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára szerint természetes folyamatról van szó. Néhány év leforgása alatt eljutottunk oda, hogy a munkanélküliségnél most már komolyabb problémát okoz sok ágazatban a munkaerőhiány. A képzett munkaerő nem áll rendelkezésre olyan számban, mint amire a foglalkoztatóknak szüksége volna.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A gazdaság, az oktatás, az államigazgatás szakemberei tanácskoztak a munkaerőpiacról Jászberényben FOTÓ: Banka Csaba
[/caption]

A kormány képviselője szerint azonban ennek a fő okát nem az elvándorlásban kell keresni, hanem abban, hogy aki rendelkezik szakképzettséggel, az ma már dolgozik Magyarországon. A helyzet kezelésére szerveznek átképzési, továbbképzési programokat, de a munkáltatók számára azonnali megoldást kell adni, ennek érdekében pedig lehetővé tették a szabályzók átalakításával, hogy főleg Ukrajnából és Szerbiából érkezőkkel pótolják a hiányzó munkaerőt. Ez a helyzet pedig a helyettes államtitkár szerint is hatványozottan igaz a Jászságban, de mint mondta ez együtt jár a modern világgal.

– Örülök annak – tette hozzá Simon Attila István –, hogy vannak olyan részei Európának, ahonnan nézve Magyarország is vonzó célpont lehet. Az elsődleges szempont a kormány számra, hogy mindenki, aki tud és akar dolgozni Magyarországon, annak legyen lehetősége rá. Abban az esetben viszont, ha nincs megfelelő létszámban munkaerő, akkor pont a nemzetgazdaság lendületének fenntartása érdekében kell segítenünk a szabályzók szintjén, hogy a foglalkoztatók hozzájuthassanak a munkaerőhöz.

Köztehercsökkentés a béremelésért?

Pócs János országgyűlési képviselő elmondta, hogy a gazdaság fejlődése magával hozta a problémákat is. A megoldási lehetőségek között ott van az is, hogy külföldről érkező munkavállalókat kell alkalmazni.

– A legnagyobb tragédia az lenne – tette hozzá Pócs János –, hogy ha bizonyos projekteket azért kellene felfüggeszteni, abbahagyni, mert nincsen elegendő munkavállaló a Jászságban. Mindemellett a kormány újabb kedvezmények nyújtásán dolgozik. Ennek lényege, hogy járulékcsökkentést és további adókedvezményeket irányoz elő a munkahelyteremtő vállalkozásoknak. A kedvezmény fejében pedig a beruházásból származó többletbevételt a magasabb bérek finanszírozására kell majd felhasználnia a vállalkozásoknak.

– A legnagyobb tragédia az lenne – tette hozzá Pócs János –, hogy ha bizonyos projekteket azért kellene felfüggeszteni, abbahagyni, mert nincsen elegendő munkavállaló a Jászságban. Mindemellett a kormány újabb kedvezmények nyújtásán dolgozik. Ennek lényege, hogy járulékcsökkentést és további adókedvezményeket irányoz elő a munkahelyteremtő vállalkozásoknak. A kedvezmény fejében pedig a beruházásból származó többletbevételt a magasabb bérek finanszírozására kell majd felhasználnia a vállalkozásoknak. A gazdaság, az oktatás, az államigazgatás szakemberei tanácskoztak a munkaerőpiacról Jászberényben FOTÓ: Banka Csaba -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!