Terméskiesés

2024.04.22. 11:25

Ezt a növényt szinte tejesen letarolta a fagy: jelentős a kár a Tiszazugban

Két héttel előrébb tart a vegetáció a tiszazugi szőlőkben, akár 20 centis hajtások is vannak, mindez eddig május közepére volt jellemző. Bár Barcza Gábor szőlész napokkal ezelőtt még bizakodott abban, hogy a hideg idén nem tesz kárt a gyümölcsben, de hétvégére a fagy megrongálta a hajtásokat...

Pakainé Pusztai Nóra

Az átlagévnél korábban hajtott ki a szőlő a tiszazugi földeken, ami az áprilisi melegnek köszönhető. Barcza Gábor szőlész, borász néhány nappal ezelőtt még bizakodóan nyilatkozott a növény korai vegetációjáról. Télen megmetszették a szőlőt, a tövek megkapták a lemosópermetezést, a hajtásválogatást is megkezdték a Barcza Kézműves Borászatban.

Barcza Gábor, szőlő
Elfagyott a szőlő a tiszazugi földeken, a termés felére számítanak csak
Forrás: Beküldött fotó

– A hajtások közül a tíz centistől a méteresig akadnak, ezek közül azt kell kiválasztani, aminek optimális az állása, a többit letördeljük, így alakítjuk ki a termőalapot, amivel egész évben dolgozunk – fejtette ki a tavaszig tartó munkát a szakember.

Még minden jónak tűnt

Megalapozták az esztendőt, elvégezték a drótok újrahúzását, ahol szükséges volt, ilyen korai vegetációra viszont nem számítottak.

– Akár 20 centis hajtások is vannak már egy-egy tőkén, ez általában május közepére volt jellemző eddig. Hol hideg volt, hol meleg, az időjárás változékonysága miatt megjelentek a különböző gombák, ami ellen védekezni kell. Az első permetezéssel nem várhatunk májusig, hanem a napokban el kellene végezni – magyarázta a szakember. Hozzátette, bár változékony az idő, de bíznak benne, hogy nem lesz fagy, a legkártékonyabb eddig az volt, ha a hidegek májusban köszöntöttek be. Barcza Gábor még azt is lehetségesnek tartotta, hogy korai szürettel számolhatnak és a megszokott augusztus 20-a helyett, már július végén szedhetik a gyümölcsöt.

Rossz hírek érkeztek

Alig telt el néhány nap, újabb híreket kaptunk a szőlőkről, vasárnapra elfagytak a hajtások. Bár a növény regenerálódik, még így is csak a megszokott termésmennyiség 40 százalékára számíthatnak.

Csapadékmentes nyárra számít

A tavalyelőttihöz hasonló, száraz, csapadékmentes nyárra számít Barcza Gábor. Bár az utóbbi napokban esett némi eső, még nagyon kevés az egyébként tavasszal várható mennyiséghez képest.

– Legalább 60-90 milliméternek kellene esni, ehhez képest jó, ha 2-10 milliméter jutott a földekre – magyarázta.

A száraz talaj miatt a szántóföldeken már elkezdtek öntözni a gazdák, ez a fiatal tőkéket is érinti a szőlőben. Ahhoz ugyanis, hogy minél ellenállóbb és edzettebb legyen, mélyre kell hatolni a gyökerének.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!