Közélet

2016.09.27. 07:04

Bíróság dönt majd az ügyelet sorsáról

Hiába tartozik sok millió forinttal Tiszabura, Abádszalók továbbra is kénytelen ellátni az orvosi ügyeletet. A szalóki önkormányzatot hatósági döntés kötelezi, de bírósághoz fordultak.

Szilvási Zsuzsa

Doctor checking the blood pressure of a patient

Fotó: Getty Images/Huntstock

Hosszú ideje akadnak gondok a két település közös orvosi ügyeletével kapcsolatban, ezért Abádszalók szeretne végre elszakadni Tiszaburától, s önállóan ellátni az orvosi ügyeletet. A döntés legfontosabb oka sok millió forintnyi tartozás. Csakhogy nem olyan egyszerű a válás. Bár Abászalók önkormányzata felmondta a szerződést, hatóságilag kötelezték rá, hogy továbbra is biztosítsa az ellátást. A Tisza-tavi város 2010-ben már fel akarta mondani a szerződést, s tavaly végül valóban döntöttek a különválásról, miután a kötelezettségek meg nem térítése lassan már Abádszalók működőképességét is veszélyeztette. Ekkor azonban hatósági szolgáltatóként rendelték ki Szalókot, azaz kötelezték rá a települést, hogy Tiszabura lakosságának ügyeleti ellátását a határozat hatályon kívül helyezéséig tovább végezzék. Az abádszalókiak egyszerűen nem értik, miért nem szabadulhatnak ebből a közösködésből, miközben az orvosi ügyelet biztosítása alapvetően minden önkormányzatnak a saját feladata lenne, nekik ráadásul már komoly káraik származtak a közös ügyeletből.

– Ezt a döntést nem tudtuk elfogadni, tekintettel arra, hogy jelen formájában és feltételrendszerével a háziorvosi ügyelet nem alkalmas Abádszalókon kívüli területi feladatok ellátására. Ezért bírósághoz fordultunk az igazunkért – tudtuk meg Balogh Gyula polgármestertől. – A korábbi tiszaburai csődeljárást követően több mint 12 millió forintjához nem jutott hozzá Abádszalók, s már azóta is jó néhány millióval tartozik a szomszédos önkormányzat.
Amint Szabó István, Abádszalók jegyzője hozzátette, a felülvizsgálat jelenleg is tart a Szolnoki Törvényszéken, az első tárgyaláson túlestek. Egy bizonyítási eljárás van még folyamatban.
A jelenlegi patthelyzet ugyanakkor nem jelenti azt, hogy teljesen ellátás nélkül maradnának a Tiszaburán élők, hiszen lakik és praktizál orvos a településen. A gond főként az anyagiak miatt jelentkezik.
– Fizetnénk mi, de egyszerűen nincs miből – mondta el kérdésünkre válaszolva korábban Nagy Imre, Tiszabura polgármestere. – Folyamatosan keressük a megoldási lehetőségeket, egyeztetéseket folytatunk saját orvosainkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!