Közélet

2011.05.22. 13:21

Túl finnyásak a mai kutyák, vagy csak a gazdik teszik azzá?

A kutyák és macskák többsége gyakran egész hónapban egy áruházi akcióban vásárolt eledelt ropogtat.

Szoljon.hu

A gazdasági válság hatásai, az emelkedő árak nem csak az emberek mindennapjait befolyásolják. Egyes vélemények szerint a házi kedvenceknek is le kell mondaniuk a korábban megszokott jólétről.

— Sajnos már nem tehetem meg, hogy a nyugdíjamból megvegyem a márkásabb kutyaeledeleket — mondta el a szolnoki Hamar Istvánné. — Régebben az sem volt ritka, hogy nyugdíjkor megvettem egy tizenöt kilós zsákos, márkás szárazeledelt és azt osztottam be a kutyámnak egész hónapra. Egy kistestű állatnak, mint amilyen az én Marcim, bőven elegendő volt, főként úgy, hogy abból a kosztból is kapott, amit én ettem.

Most már ez nem így van. Keresem a hipermarketek akcióit, és ahol olcsóbb a zsákos eledel, ott veszem meg. Igaz, nem mindig ízlik a kutyámnak, így kénytelen vagyok egy kis levesalapot főzni az eledele mellett, úgy azért megeszi. De hát nem telik többre.

Ennek alapján egy rögtönzött felmérést is csináltunk és megkérdeztünk tíz állattartót, ők hogyan látják, kellett-e spórolni a kedvencek ételén. A megkérdezettek közül hatan mondták egyből, hogy bizony olcsóbb megoldást kellett keresniük a korábbi eledel helyett. Ezzel szemben hárman úgy vélték, náluk nem változott semmi, ők ugyanúgy etetik kedvenceiket, mint eddig, ők nem érzik a válságot olyan erősnek, hogy a család kedvencén kellene spórolniuk. Egy állattartó pedig meglepő módon most váltott új, drágább eledelre, mert a kutyája nem hajlandó megenni a kommerszebb tápok egyikét sem. De hogy látják mindezt az állateledelt forgalmazó boltok?

— Már évek óta érezhető egyfajta pangás a piacon — kezdte Kovács László, az egyik szolnoki kisállat-kereskedés munkatársa. — Meglátásom szerint egyre kevesebbet költenek az emberek a kedvenceikre, ez érezhető a boltba betérő vásárlók számán, illetve az elköltött pénz mennyiségén is. Hozzáteszem, aki eddig is prémium eledelt vásárolt, az most is az teszi, csak a vékonyabb pénztárcával rendelkezőknél érezhető némi visszaesés.

Kovács László hozzátette, a stagnálásnak az is lehet az egyik oka, hogy sok kereskedés nyílt meg a városban, és a kereslet nagyon megoszlik közöttük. Emellett az is tapasztalható, hogy ha egy hipermarket akciót hirdet, inkább ott veszik meg az eledelt a gazdik, mert olcsó, ilyenkor az számít, hogy milyen a minőség. De ez érthető is valamilyen szinten, hiszen a válság alatt nagyon sok család került nehéz anyagi helyzetbe.

Szoljon.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!