Hírek

2005.10.08. 00:00

Vegyi anyagok Radics nagymama szervezetében is

Dávid Szonja

– Nem azt mondjuk, hogy vissza kell mászni a fára. De a káros vegyi anyagok ellen tennünk kell – mondta elszántan Prommer Mátyás, a WWF Magyarország környezetvédelmi programvezetője. Néhány hónappal ezelőtt lapunk beszámolt a környezetvédő szervezet nemzetközi akciójáról. Az Európai Unió tizenkét tagországában vettek vért egy-egy családtól. Három generációt vizsgáltak. Nagymamát, anyukát és unokát. Az eredmények most érkeztek meg. Egy központi laboratóriumban öszszesen százhétféle vegyi anyagot vizsgáltak a vérben. Kiderült, hogy ezekből hetvenhármat meg is találtak a különböző mintákban. Magyarországot egy győri család képviselte. A 61 éves Radics Imréné szervezetében 27 vegyi anyagot találtak. Lánya vérmintájában 18-at. A 12 éves Boráros Barbara pedig 19-féle káros szert „gyűjtött be” az évek alatt. Az adatok szerint a magyar család vére tartalmazta a legkevesebb szennyezőanyagot. Ám a környezetvédők szerint továbbra is harcolni kell az egészségért. A kimutatott anyagok ugyanis nagyon lassan ürülnek ki a szervezetből.

– Mindhárom magyar családtag vérében jelen vannak a klórtartalmú szerves védőszerek. Ráadásul nagyobb mértékben, mint más országok mintáiban – mondta a környezetvédelmi programvezető. Radicsné ezen különösebben nem is csodálkozik. – A múlt héten vettem egy kínai dzsekit. A bevonata olyan anyagból van, hogy a jövő héten már biztosan kimutatható lesz a véremben. Szörnyű, hogy ennyi veszélyes anyag rombolja az egészségünket – mondta a Reggelnek Radics Imréné, a nagymama.

A szervezők egyébként akciójukkal az Európai Parlament képviselőit próbálják befolyásolni. Készül ugyanis egy jogszabálytervezet, amely a vegyi anyagok gyártását és felhasználását szabályozza. A környezetvédők remélik, hogy szigorú szabályozás születik az emberek egészsége érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!