Hírek

2007.03.18. 06:05

Imádott kutyámra hagynám a vagyonomat

Olvasónk idős ember, akinek senkije sincs. Rokonai mind meghaltak már. Az úr szeretett kutyájával él, és legszívesebben ráhagyná ingó és ingatlan vagyonát. Megteheti-e ezt?

BAMA

Magyarországon az állatok nem jogképesek. Ezt a Magyar György és Társa Ügyvédi Irodában hangsúlyozták. Nem tudnak jogokat szerezni és kötelességeket vállalni. A kutya tehát nem lehet a vagyon örököse – közölte a jogász. Van azonban egy megoldás. Az örökhagyó megbízhat egy embert, akit örököseként nevez meg. Élve azzal a meghagyással, hogy az örökséget a kutyára kell költenie. Feladatául szabhatja tehát, hogy a kutyát gondozza, táplálja, állatorvoshoz vigye, és a fennmaradó összeget kezelje. Azt tehát nem költheti magára vagy valaki másra. Amennyiben a hagyatékban ingatlan is van, azt a megbízott esetleg használni fogja. Neki is kell egyébként majd az utána járó illetéket lerónia. A kutya például vele lakhat. Hogy ki ellenőrzi a megbízott személyt, hogy ellátja-e a feladatát, az már más kérdés. Természetesen az örökhagyó ezzel is megbízhat valakit.

Sokak számára mindez visszatetsző lehet, amikor olyan nagy a szegénység, és egyre égetőbb a hajléktalanok problémája. De az állatok iránti sajnálat sokszor nagyobb, mint amilyen gesztusokat embertársaink felé teszünk. Ez a jelenség egy értékvesztett, bizonytalan és bizalmatlan világra jellemző. „Az állat nem csaphat be” – mondják. Ugyanakkor az is igaz: egy társadalom érettségének egyfajta fokmérője, hogy miképpen bánik az elesett emberekkel, lényekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!