Hírek

2007.03.15. 14:27

Tojással dobálták Demszkyt - elfogták Budaházyt

Beszédet tartott a Petőfi-szobornál a Március 15. téren Demszky Gábor, akit a jelenlévők egyfolytában tojásokkal dobáltak. Egyébként rendbontás nélkül zajlanak az ünnepségek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulóján, de több helyen bekiabálással zavarják a megemlékezéseket.

BAMA

A rendőrség a budapesti Deák téren csütörtökön elfogta Budaházy Györgyöt - tájékoztatott Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Az elfogás részleteiről a rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

Budaházy György körözését azért rendelték el, mert a gyanú szerint a fővárosban a tavaly szeptemberi zavargások idején, a demonstrációk során erőszakos, garázda cselekményeket követett el.

Keresik a rendőrre támadó tüntetőt 

A rendőrség közleményt adott ki: A Petőfi-szobornál néhányan a kordont benyomva bekiabálással zavarták meg a megemlékezést. Egy férfi a kordont visszahelyező egyenruhás rendőrre támadt, „intézkedésében akadályozta, ezért ellene hivatalos személy elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tesz a Budapesti Nyomozó Ügyészségen”. A rendőrség keresi a férfit.

416 rendezvény rendkívüli esemény nélkül 

Az országban 13.00 óráig 416 rendezvény fejeződött be, rendkívüli esemény nem volt, tájékoztatott az ORFK.

Tojással dobálták Demszkyt

Beszédet tartott a Petőfi-szobornál a Március 15. téren Demszky Gábor, akit a jelenlévők egyfolytában tojásokkal dobáltak. Testőrei fekete esernyőkkel ugrálva próbálták kivédeni a tojásesőt.
Korábban a Kossuth téren és a Nemzeti Múzeumnál a tömeg a kormányfőt fütyülte ki és azt kiabálta: „Gyurcsány takarodj”, „Vesszen a kormány”, „Elkúrtad”.

A fővárosi önkormányzat ünnepségén Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester mondott beszédet a Petőfi-szobornál a Március 15. téren. A főpolgármestert beszéde alatt nyolc-tíz fekete öltönyös ember védte a feléje repülő tojásoktól nagy fekete esernyőkkel. Míg Demszky a tüntetőkhöz beszélt, a tüntetők folyamatosan fújoltak. A közszolgálati tévé bár mutatta a zavargókat, hangot csak Demszky mikrofonjáról adtak, így a tévénézők alig hallhatták a tömeg füttyögését. A műsorvezető most sem említette a rendkívüli körülményeket.

– „Ma senkinek sem kell azt tanácsolni a szeretteinek, hogy hagyják el az országot" – mondta Demszky, aki szerint „a félelem zsoldosai azonban ma mégis itt járnak közöttünk. – Ők azok, akik miatt legbékésebb, vértelen forradalmunk ünnepét sokan félelemmel várták – mondta. Szerinte ők azok, akik utcakövekkel, kereplővel, tojással, paradicsommal, naranccsal vagy éppen Molotov-koktéllal érvelnek. – Sehonnai, bitang ember az, aki miatt ma bármelyik polgártársunknak félnivalója lehet szabadon megünnepelni március 15-ét – fogalmazott Demszky Gábor. Úgy vélte, aki árpádsávos zászlókkal akarja ünnepelni március 15-ét, az semmit nem tud a történelmünkről, százezrek értelmetlen haláláról! – Hiszek benne, hogy többségük egyszerűen csak tudatlan. Csak a kisebbik részük akar valóban félelmet kelteni. A magyar szabadság ünnepén erről a helyről üzenjük nekik: nem félünk tőlük. Mi vagyunk többen – szögezte le.

Beszéde közben az Index tudósítása szerint „ledöntötték a kordont a Petőfi-szobornál, de a rendőrök gumibottal visszanyomták a tömeget, lökdösődés volt, ütlegelés nem”.

Mi, békeszerető demokraták – konzervatívok, szocialisták és liberálisok – többségben vagyunk ebben az országban. Tízből kilenc magyar tart velünk" - folytatta ünnepi beszédét. "Mi vagyunk többen. Akármilyen hangosan fütyül is most ez a kisebbség".

Demszky azt mondta, "ma könnyen jön a szánkra, hogy nehéz időket élünk, van okunk a kétségbeesésre, de valljuk be, 1848 óta jóval többször ment a sorsunk sokkal rosszabbul, mint ma. Hányszor volt sokkal komolyabb okunk a félelemre, az elkeseredésre, mint ma!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!