Hírek

2007.03.26. 18:23

Demcsák Zuzsa visszalépett

Demcsák Zsuzsának tegnap elege lett és váratlanul bejelentette, hogy április 2-tól még sem ő lesz az új kormányszóvivő. Gyurcsány sajnálja, a Fideszt meglepte a döntés.

Vég Márton

Az elmúlt hetek folyamatos támadásai és kritikái miatt tegnap Demcsák Zsuzsa egy közleményben bejelentette: visszalépett a kormányszóvivői poszttól. „Szerettem volna a drukkolásnál, a passzív támogatásnál többet tenni Magyarország sikeréért, de a jelenlegi helyzetben úgy ítélem meg, hogy azzal segítek a leginkább, ha a kormányszóvivői felkéréstől elállok” – írta Demcsák Zsuzsa, aki április másodikán látott volna munkához.

Azt is megjegyezte, hogy támogatás akart lenni a kormánykoalíció reformmunkájában, nem pedig teher, illetve ürügy újabb pártpolitikai támogatásokhoz, tehát nem magánszempontok miatt döntött a távozás mellett. „Nem kívánok azonban újabb kommunikációs front lenni a radikális ellenzék számára. Amiatt pedig, hogy Magyarországon ma túl gyakran kell a kisebbik rossz mellett dönteni, nem az én szégyenem, hanem azoké, akik e döntést saját győzelmükként ünneplik majd” – indokolt Demcsák Zsuzsa.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lesz az utóda, hiszen eddig csak Gréczy Zsolt, a Népszabadság újságírójának neve merült fel, mint lehetséges kormányszóvivő, de a zsurnaliszta cáfolta a híreket. „A kormányfő kommunikációs főtanácsadója leszek április 2-tól. Ezen Demcsák Zsuzsa visszalépése sem változtat” – válaszolta kérdésünkre az ismert újságíró.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajnálattal vette tudomásul Demcsák Zsuzsa döntését, annak indoklást pedig tiszteletre méltó gesztusnak tekinti. „Önzetlen lépése a kormányfő értékelése szerint újabb jele annak, hogy helyes volt Demcsák Zsuzsa mellett dönteni” – tolmácsolta Gyurcsány gondolatait a kormányszóvivői iroda.

A Fidesz szerint azonban Demcsák Zsuzsa visszalépése egyáltalán nem menti azt a tényt, hogy Gyurcsány Ferenc olyan kormányszóvivőt választott, aki lenézi a szegényeket, és akinek a férje meglehetősen gyanús üzleti kapcsolatokkal rendelkezik. „Teljesen világos, hogy az új arisztokrácia egy magához való, egy magához illő szóvivőt akart választani. Magyarország mégiscsak többet érdemel. Az is bebizonyosodott, hogy a miniszterelnök erkölcsi szintje rendkívül alacsonyan van” – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

A legnagyobb ellenzéki pártot azonban meglepetésként érte, hogy március elsejétől hangoztatott kritikáinak éppen hétfőn lesz meg az eredménye. Demcsák ugyanis már bejelentette visszalépését, amikor a parlamentben Révész Máriusz fideszes képviselő emelkedett interpellációra. A honatyát senki nem informálta a történtekről, ezért szenvedélyesen kifogásolta Demcsák kinevezését. Révészt végül Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára tájékoztatta, hogy már nem aktuális a téma. „Demcsák Zsuzsa a radikális ellenzék célkeresztjébe került, pedig felkészült és rátermett lett volna. Sajnálatos, hogy az ország mára odáig jutott, hogy már nem jár esély az embernek, hogy a teljesítménye alapján ítéljék meg” – tette hozzá Gál J. Zoltán.

Demcsákot először fehérneműs fotói miatt érték támadások, majd férje, Kiss József üzleti kapcsolatai miatt kritizálták. Lapinformációk szerint ugyanis párja kapcsolatban állt Sz. Istvánnal – Demcsák cáfolta –, akit többek között a diósdi kettős emberölés megrendelésével gyanúsít a rendőrség. Internetes naplójában pedig azt írta, hogy nem nagyon szeretné a rosszabb szociális helyzetű gyerekekkel egy bölcsődébe járatni a sajátját.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalásának köszönhetően tegnap nyilvánosságra hozta a Miniszterelnöki Hivatal a miniszterelnöki kabinet munkatársainak fizetését. Eszerint Baráth Péter kommunikációs főigazgató, Kirsch Zsuzsa marketingkommunikációs igazgató, Rózsa Gyöngyi PR-igazgató és Tóth András szakpolitikai igazgató egyaránt bruttó 900 ezer forintot keres. Pimper Richárd kabinetfőnök-helyettes azonban csak bruttó 854 ezer forintot kap egyhavi munkájáért cserébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!