Hírek

2007.04.12. 13:59

Simonyival 20-25 rádióamatőr létesített kapcsolatot

Az adatok összesítése még folyamatban van, valószínűleg 20-25 magyar rádióamatőrnek sikerült felvennie a kapcsolatot az éjjel a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Charles Simonyi amerikai-magyar űrturistával - közölte Hildebrand Krisztián, a résztvevők egyike csütörtökön az MTI-vel.

BAMA

A végleges számokat feltehetőleg Charles Simonyi adja majd meg. Eredetileg 34 amatőr rádiós szeretett volna kapcsolatba lépni az űrturistával. A kísérlet megálmodója és fő szervezője a Műegyetemi Rádióklub volt. A 34 amatőr rádiós hívójele felkerült egy olyan listára, amely alapján Simonyi szólította őket az alatt az 10 perc alatt, amíg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) átrepült Magyarország területe felett.

Mivel a kísérlet célja az volt, hogy a rendelkezésre álló kevés idő alatt minél több összeköttetés jöjjön létre, a kapcsolatfelvételek igen rövidek voltak. Szavai szerint nagyon jól volt hallható Charles Simonyi, akivel magyar nyelven teremtettek kapcsolatot. A kísérlet 34 résztvevőjén kívül nagyon sok rádióamatőr kísérte figyelemmel az eseményeket.

Hildebrand Krisztián hangsúlyozta: Charles Simonyi "profi" rádióamatőrnek bizonyult annak ellenére, hogy mindössze néhány hónapja, az űrutazásra való felkészülésekor tett rádióamatőr vizsgát. Ennek alapján kapta meg a magyar Nemzeti Hírközlési Hatóságtól a HA5SIK hívójelet, amelyet a kísérletnél használt. A hívójel elején szereplő "HA" Magyarország nemzeti jele. A rövid idő ellenére "nagyon felkészült volt, profi módon vezette az összeköttetéseket az állomásokkal. Nem volt könnyű dolga, nagyon sok volt az állomás, nagyon sokan hívták" - fűzte hozzá Hildebrand Krisztián.

Charles Simonyi április 7-én, magyar idő szerint este 19 óra 31 perckor startolt a bajkonuri indítóállomásról a Szojuz-TMA-10-es űrhajón, a fedélzetén két orosz társával, Oleg Kotovval és Fjodor Jurcsihinnal. Az űrturista szabályos kutatóprogramot végez a Nemzetközi Űrállomáson, ahova közép-európai idő szerint hétfő este érkezett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!