Közélet

2007.05.05. 06:33

Jó üteműben halad a pályaudvarépítés

Vannak, akiket a szálló por zavar, mások a gyalogátkelőhely hiánya miatt bosszankodnak. Mindezek együttjárnak a szolnoki buszpályaudvar építésével, melyek miatt azonban még jó ideig türelemmel kell lennünk.

SZOLJON

— A pályaudvar felújításának kezdetekor költöztünk a mostani helyünkre — mondja egy közeli kisbolt eladója. — A vevők még most sem szokták meg igazán a változást, kisebb a forgalom. Ráadásul olyan nagy a por, hogy belepi az árukat is — teszi hozzá az eladóhölgy. — Én már nem is bosszankodom, úgysem tudok mit tenni — legyint egy közelben lakó hölgy. — Az igaz, a por száll, a csukott ablakon is bejön a lakásba. Nem hogy most, amikor a jó időben kinyitjuk az ablakot. Muszáj azonban tűrni. A munkákat el kell végezni, hogy megvalósuljon a szép létesítmény. Mert a képek alapján nagyon szép lesz ám — teszi hozzá Sz-né Katalin.
Ebben mindenki egyetért. Vannak, azonban, akik kifogásolják, hogy a megváltozott helyzet miatt nem biztosítanak a lakóknak, közlekedőknek megfelelő körülményeket.
— Engem kifejezetten zavar, hogy a megszokott gyalogátkelőhely teljesen megszűnt — mondja egy nyugdíjas férfi. — Igaz, nincs messze a másik zebra, de nekem sokáig tart körbemenni. Ha pedig szabálytalankodom, s próbálok átmenni ott, ahol nincs zebra, akkor attól kell tartanom, nehogy elüssön egy autó — mondja bosszankodva Ferenc. — Na, de ne szóljunk semmit, örülnünk kell, hogy egy ilyen csodálatos épületet valósítanak meg itt a városközpontban. Ha kész lesz, akkor majd helyreáll a régi rend is — teszi hozzá.
Addig viszont marad a gyalogátkelő nélküli közlekedés, s helyközi járatokat is két, egymástól — s a régi pályaudvartól — távoli terület fogadja. Az utazók a néhány hónap alatt már megszokták a közlekedési rendet, apró problémák azonban adódnak az ideiglenes fogadóhelyeken. — Itt, a Szolnok Ispán körúton továbbra is nagyon vigyázni kell arra, hogy nehogy elüssön egy autó, amikor leszállunk a buszról és át akarunk menni a másik oldalra — mondja egy vidékről, naponta bejáró középkorú férfi. — Nekem ráadásul közelebb van a munkahelyem az „eredeti” pályaudvarhoz, így nagyon várom, hogy felépüljön a létesítmény — teszi hozzá a férfi.
Minderre 2008 szeptemberéig kell várni az utazóknak, ez ugyanis a kivitelezés befejezésének határideje. Az építés a terveknek megfelelően zajlik. — Minden az ütemezés szerint halad — hangsúlyozta érdeklődésünkre a kivetelező cég ügyvezetője. Nagy László elmondta, szerencsére nem volt olyan nagyobb zavaró tényező, mely hátráltatta a munkálatokat. — Korábban voltak jelzések, hogy száll a por. Ez, ami ellen nem tudtunk tenni, a földkiemelés miatt volt. Most már szerkezetépítés zajlik, jelenleg a pince szinten vasbeton talplemez készül. Ezen és persze az egyéb munkákon mintegy hetven fő dolgozik. Később persze bővül majd a létszám — mondta Nagy László.

Mérik a zaj és levegőszennyezést
A munkálatokat a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei is ellenőrzik. A felügyelőség ablakaiból fotózzák és videóra is veszik a fázisokat. Folyamatosan mérik a levegő- és zajszennyezést, valamint a hulladékkezelést is ellenőrzik. A zajszint mérése különösen fontos az építkezés melletti rádióállomás működésének zavartalansága miatt.
A levegőszennyezés felügyelete pedig a környékbeli lakók egészsége és komfortérzete miatt fontos. Vajon a nyári melegben is el kell majd elviselniük a szolnokiaknak a porfelhőt? Valószínűleg nem, a tervek szerint ugyanis addigra végeznek a porral járó földmunkákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!