Hírek

2007.05.13. 11:03

Vihart is arathatnak a kendermagvetők

A kábítószer-használók büntetőjogi üldözése ellen és a könnyűdrogok szabad fogyasztása mellett szónokolnak vasárnap a Kendermag Egyesület tagjai az ország nagyvárosaiban. A szakemberek és a közvélemény nagyobb része inkább szigorításpárti, a politikusok pedig mélyen hallgatnak.

Takács Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A szakemberek állítják: egyre nyilvánvalóbb a marihuánafogyasztás és a skizofrénia kialakulása közötti kapcsolat is
[/caption]Délután Budapesten, Debrecenben, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen a legismertebb reggaehimnuszok hangjait és a marihuána füstjét viszi a szél, miközben a Kendermag Egyesület szónokai a drogtörvény megreformálásához adnak ötleteket az alkalmi pulpitusokról a Nemzeti Legalizációs Népgyűléseken. Mindezt teszik azzal a céllal, hogy a társadalom és a politika figyelmét felhívják arra: a jelenlegi drogpolitika igazságtalan, költséges és sikertelen. Juhász Péter, a Kendermag Egyesület vezetője úgy fogalmazott: kezdeményezik, hogy szüntessék meg a droghasználók büntetőjogi üldözését, és vegyék ki a bűnszövetkezetek kezéből a kannabiszkereskedelem feletti ellenőrzést. A kendermagosok a hazai drogpolitika megreformálásának lehetséges módjáról egy Legalizációs Kátét is készítettek, amelyet ezen a vasárnapon mutatnak be. Ebben azt írják, hogy "soha nem volt még ilyen befolyásos és szervezett ellenzéke a drogtilalomnak, soha nem szerveződött ennyi társadalmi csoport a drogreform-elképzelések támogatására."

Ezzel némileg ellentmondásban állnak a legutóbbi "drogviharok", amelyek közül a legnagyobb médiaérdeklődést a The Independent című brit liberális napilap váltotta ki. Címoldalon kértek ugyanis elnézést amiatt, hogy tíz éve a kannabisz fogyasztásának dekriminalizálása mellett kampányoltak. A lap szerint a ma elérhető marihuánafajták 25-ször több hatóanyagot tartalmaznak, mint a tíz évvel ezelőttiek. Másrészt egyre több bizonyíték van arra, hogy a használók egy kis csoportjánál, különösen a kamaszoknál jelentékeny pszichológiai problémákat okoz a fű. A szakemberek állítják: egyre nyilvánvalóbb a marihuánafogyasztás és a skizofrénia kialakulása közötti kapcsolat is. Sőt, egyes pszichiáterek szerint a marihuána az okozott társadalmi, fizikai és mentális károkat tekintve még veszélyesebb, mint az LSD és az ecstasy.

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programfelelőse más véleményen van. Szerinte vannak ugyan jelentős hatóanyag-tartalmú marihuánafajták, de meglehetősen ritkák. Sárosi a The Independent reakciójáról azt mondta, hogy a lap nem ismerte a megjelent tanulmányt, amelyre hivatkozott. Erre bizonyítékul megemlítette, hogy a vizsgálat során húsz különféle tudatmódosító anyagot hasonlítottak össze, és a listán a marihuána valóban előkelőbb helyre került, mint az LSD és az ecstasy. Ám arról mélyen hallgatott a szerkesztőség, hogy ezen a veszélyességi listán - amelyen a kannabisz a 11. helyet foglalja el – a dohány a kilencedik, az alkohol pedig az ötödik legveszélyesebb drog címét "nyerte el".

Funk Sándor, a Nyírő Gyula kórház addiktológus főorvosa szerint bár az alkohol Magyarországon legalább ötszázezer ember - és persze családtagjaik - életét keseríti meg, nehezen hasonlítható a klasszikus értelemben vett kábítószerekhez. Elmondta: mára egyértelműen megdőlt az az elmélet, amely szerint a fű kevésbé okoz függőséget mint az alkohol. A legújabb felmérésekből kiderül, hogy a kenderfogyasztók 15 százaléka, míg az alkoholfogyasztók tíz százaléka válik függővé. Az addiktológus úgy véli, hogy nem szerencsés az az állami gyakorlat, amely kizárólag büntetőügyi kérdésként kezeli a fiatalok drogfogyasztását.

Magyarországon az Alkotmánybíróság 2004-es drogdöntése óta a kormányzat nem foglalkozott a kábítószerüggyel. Sárosi Péter szerint a politikusok jobban törődnek azzal, miket írnak az újságok, mint azzal, hogy mit mondanak a szakemberek. Pedig a legújabb felmérések szerint a büntetőjogi tiltás ellenére a budapesti 18 évesek közül minden második kipróbált valamilyen illegális szert. Nagyobb részük alkalmi marihuánafogyasztó.

Drogliberalizációt akarnak öt éven belül

A kendermagosok kátéjükben kitérnek rá, hogy: "a teljes dekriminalizációra a magyar kormánynak minél előbb rá kell szánnia magát, legkésőbb a jelenlegi Büntető törvénykönyv módosítása során. Ezért arra kérjük a döntéshozókat, hogy a csekély mennyiségű kábítószer megszerzése, tartása és fogyasztása az új Btk. alapján ne számítson bűncselekménynek. Hosszú távú célként a kormánynak el kell köteleznie magát a legalizáció mellett, és meg kell kezdenie a társadalom felkészítését a legális kontroll bevezetésére. A Kendermag Egyesület egy éven belül dekriminalizációt, öt éven belül pedig legalizációt szeretne."

A Jobbik is készül a demonstrációkra

A Jobbik ellendemonstrációt jelentett be a Kendermag összes tüntetési helyszínén. Közleményükben úgy fogalmaznak: "az SZDSZ által támogatott Kendermag Egyesület, mely szélsőséges szervezet ellen, érintettsége nyomán a Gyurcsány-kabinet nem tesz lépéseket tevékenysége megakadályozására, a Jobbik a tüntetések helyszínein és időpontjában ellendemonstrációkat szervez." Hozzáteszik még, hogy "a kábítószer-fogyasztást népszerűsítőkkel szembeni elnéző kormányzati magatartás egy jól körvonalazható magyarellenes politika része, amely minél szélesebb néprétegek manipulálhatóságát célozza".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!