Gazdaság

2007.05.16. 13:18

Hogyan dolgozhatunk az Unióban?

A végzős diákok hamarosan elhagyják az iskolapadokat. A nagyobb kereset reményében mind többekben merül fel, hogy valamelyik uniós tagállamban vállaljanak rövidebb, hosszabb időre munkát.

SZOLJON

Miként lehet munkát vállalni?
Az Európai Unió tagállamaiban minden állampolgár az adott ország állampolgáraival azonos feltételekkel, vagyis munkavállalási engedély nélkül vállalhat munkát, vagy alapíthat vállalkozást. Ám a 2004-ben csatlakozott országokkal (köztük Magyarországgal) szembeni korlátozásokat vezettek be a régi tagállamok. Ezek legkésőbb 2011-ig tarthatók fent, de a feltételek várhatóan már 2009-ben jelentősen egyszerűsödnek. A munkajogi szabályozás, illetve díjazás tekintetében a közösségi munkavállalót nem szabad megkülönböztetni, vagy bármilyen hátránnyal sújtani.

Szakképzettség és nyelvtudás nélkül nehezebb

Vannak olyan foglalkoztatási ágak, mint a számítástechnika vagy az egészségügy, ahol az unió egyes tagállamaiban szükség van a képzett munkaerőre, illetve vannak olyan hiányszakmák is, amelyekben alacsony képzettségű munkavállalóra van szükség. Az EU-ban elismerik a szakképzettségét annak, aki egy másik országban kíván munkát vállalni. Az uniós jogszabályok ugyanakkor lehetővé teszik, hogy az elismerést bizonyos feltételekhez kössék. Ilyen feltétel lehet az adott szakmában eltöltött gyakorlati idő bizonyítása. Ezenkívül, ha az adott országban más feltételekhez kötik a szakképesítés megszerzését, mint Magyarországon, akkor különbözeti vizsgát kell tenni. Bár az Unió nem írja elő, a munkaadó azonban az esetek túlnyomó többségében megköveteli legalább a minimális szintű nyelvtudást.

További fontos tudnivaló, hogy az adott ország saját állampolgárainak járó szociális jogok egy része is automatikusan megilleti a más tagországból érkezetteket is. Ez egyebek között a nemzeti juttatások igénybevételére, a betegség, anyaság, munkanélküliség vagy munkahelyi baleset esetére folyósítandó járandóságokra vonatkozik.

Hova mehetünk dolgozni?
Magyarország Európai Unióba történt belépése óta a következő országok nyitották meg munkaerőpiacukat a magyarországi munkavállalók előtt: Írország, Nagy-Britannia, Svédország, Finnország, Izland, Portugália, Spanyolország, Görögország és Olaszország. Május elsejével csatlakozott a sorhoz Hollandia is. Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Liechtenstein, Luxemburg, Németország munkavállalási engedélyhez köti a magyar állampolgárok munkavállalását, de Franciaország, Belgium, és Hollandia az általuk meghatározott hiányszakmákban könnyített és gyorsított eljárás keretében ad ki engedélyt. Dánia és Norvégia a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül megadja a munkavállalási engedélyt a magyar állampolgároknak, ha a munkaszerződésükben foglaltak megfelelnek az ottani kollektív szerződésben foglalt szabályoknak.

Kell-e tartózkodási engedély?
Az Európai Gazdasági Térség valamennyi tagállamába vízummentesen utazhatunk be három hónapot meghaladó tartózkodás esetén is. Ám a tagállamok bejelentési kötelezettséget követelhetnek meg. Tartózkodási engedély ekkor sem kell, a bejelentésről az illetékes hatóságok igazolást állítanak ki. A három hónapon túli tartózkodásnál azonban a tagállamok kérhetik a megélhetéshez szükséges rendszeres jövedelem és a teljes körű betegbiztosítás igazolását, vagy a foglalkoztatást (munkaviszonyt), illetve tanulmányok folytatását bizonyító okiratot.

Hogyan keressek munkát?
Először is nézzen körül az EURES portálon, ahol álláshirdetések között lehet böngészni. Itt tájékozódni lehet az Európai Gazdasági Térség országainak álláslehetőségeiről, a munkavállalás feltételeiről, az élet- és munkakörülményekről, a legfontosabb adóügyi és egészségbiztosítási tudnivalókról. Az ingyenes EURES szolgáltatások a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalban, a Regionális Munkaügyi Központokban és a kirendeltségeken is bármikor elérhetőek. Az EURES tanácsadók szakszerű és megbízható tájékoztatást tudnak adni az európai uniós munkavállalással kapcsolatban. Vannak magánügynökségek is, ezekkel azonban nem árt az óvatosság. Csakis külföldi munkaközvetítésre jogosult ügynökséggel tárgyaljon. Az engedélyt ki kell függeszteni az irodában. Az engedély meglétéről a cég székhelye szerinti munkaügyi központnál is lehet (és tanácsos) érdeklődni!  A fejvadászcégek elsősorban egy-egy ágazatba közvetítenek munkaerőt (például számítástechnika, pénzügyek). Vannak, aki közvetlenül a munkaadó cégnél jelentkeznek, sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!