Hírek

2007.05.28. 19:16

Vége a válságnak Ukrajnában

Nem sodródott polgárháborús állapotba keleti szomszédunk, mert Viktor Juscsenko ukrán elnök és Viktor Janukovics kormányfő a hétvégén megállapodott egymással. Így a katonák és a rendőrök visszamehettek laktanyáikba.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Juscsenko szerint kompromisszumos megoldás született
[/caption]Péntektől vasárnap hajnalig tartó maratoni hosszúságú tárgyalássorozat után megegyezés született Viktor Juscsenko ukrán elnök, és politikai ellenfele, Viktor Janukovics kormányfő között arról, hogy szeptember 30-án előrehozott választásokat rendeznek Ukrajnában. Ezzel valószínűleg véget ért az ukrajnai belpolitikai válság, igaz, hogy a két Viktor megállapodását még a parlamenti pártoknak is el kell még fogadniuk. Ennek érdekében a Juscsenko elnök által április 2-án rendelettel feloszlatott parlament május 29-én ás 30-án rendkívüli ülést tart. A kompromisszum gyakorlatilag a polgárháborút megelőző utolsó pillanatban született meg, hiszen a Kijevbe vezető utakon szombaton már szembenéztek egymással a Juscsenkóhoz hű belügyi katonák és a Janukovicshoz hű rendőri erők.

„Nem állítom, hogy elégedett vagyok, de megtaláltuk a kompromisszumos megoldást, így véget ért a politikai válság Ukrajnában. Megállapodtunk abban, hogy nem vonjuk bele a fegyveres erőket a belpolitikai konfliktusba” – jelentette be vasárnap hajnalban az elnök Janukoviccsal az oldalán. Juscsenko szerint a megfogalmazott dokumentum értelmében változtatásokat kell eszközölni az alkotmányba, mert a politikai krízis megjelenésekor nem működött az alkotmánybíróság. A központi választási bizottság működését is újragondolják majd, hiszen a testület nem tudta biztosítani az előrehozott választások lebonyolítását, de az ügyészség intézményét sem hagyják érintetlenül, mert kötelessége ellenére nem maradt kívül a politikán.

„Mi az előrehozott választások törvényes feltételeit kívántuk megteremteni. Végül is megtaláltuk a megoldást. A megállapodás különpontja tartalmazza, hogy mindenki a saját hatáskörében járjon el, és nem avatkozik a bírósági és a belügyi szervek munkájába” – mondta Viktor Janukovics. A kormányfő hozzátette, hogy egy sor törvénytervezetet készítettek elő – sok közülük a gazdasági helyzet javítását szolgálja –, amelyeket a parlament akár már ezen a héten elfogadhat.

Elsőként Németország, mint az Európai Unió Tanácsának soros elnöke üdvözölte az előrehozott választásokról született egyezséget. A huszonhetek nevében Berlinben kiadott közleményben az EU felhívta a feleket a kialkudott kompromisszum lépésről lépésre való megvalósítására. „Gyorsítsák fel az európai értékekkel összhangot teremtő alkotmányreform folyamatát, hogy stabil, megbízható, minden oldal által elismert keretet biztosítsanak a politikai vitáknak” – fogalmazott a német EU-elnökség. Közben Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Juscsenko és Janukovics megállapodását a feleknek a demokrácia és Ukrajna fejlődése melletti elkötelezettsége jeleként értékelte.

Rendkívüli értekezlet összehívását kérte Oroszország

Oroszország tegnap hivatalosan is kérte, hogy hívjanak össze rendkívüli értekezletet az európai hagyományos fegyverek korlátozásáról szóló szerződés végrehajtásának (CFE) megvitatására. „Oroszország hétfőn Hollandiához, az európai hagyományos fegyverzetről szóló európai szerződés letéteményeséhez fordult azzal a kéréssel, hogy június 12-15 között tartsanak rendkívüli konferenciát Bécsben” – közölte a moszkvai külügyminisztérium. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban bejelentette, hogy Oroszország felfüggeszti a szerződés betartását, mert az aláíró NATO-tagok nem teljesítik azt. Kilátásba helyezte a szerződés teljes felmondását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!