Kézilabda

2024.04.15. 09:40

A siker jutalma: kiemelt kalapból várjuk az olimpiai sorsolást (videók)

A magyar női kézilabda-válogatott Japán 37–28-as legyőzésével, hibátlan mérleggel fejezte be szereplését az olimpiai selejtezőtornán, és kijutott a párizsi ötkarikás játékokra. A nagy siker után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke és Pálinger Katalin alelnök is dicsérte a játékosokat, akik közül sokan a könnyeikkel küszködtek a lefújás után.

MW

A magyar csapat ünnepel a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 3. fordulójában játszott Magyarország–Japán mérkőzés végén a debreceni Fõnix Arénában 2024. április 14-én. A magyar válogatott kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a selejtezőtorna zárómeccsén 37–28-ra legyőzte Japánt, így hibátlan teljesítménnyel a tabella élén végzett

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A japán kézilabdázók sírva válaszoltak, a magyarok boldogan állták az újságírók kérdéseit – így nézett ki a Japán elleni győzelemmel vasárnap este bebiztosított olimpiai részvétel kiharcolását követően a debreceni Főnix Aréna interjúzónája – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A hatalmas siker után a főszereplők boldogan értékelték a látottakat.

Egy nyár nem nagy ár

A magyar női kézilabda-válogatott vasárnap este 37–28-ra legyőzte Japánt a debreceni rendezésű olimpiai selejtezőtorna harmadik, utolsó játéknapján, ezzel háromból három mérkőzést megnyerve, csoportgyőztesként jutott ki a párizsi játékokra. A válogatott játékosok szerint nagy szükség volt az esélyesebb Svédország elleni győzelemre, hogy áttörjék a mentális gátakat.

A svédeket megverni nagyon jó érzés volt pénteken, az akkora erőt adott nekünk, hogy elhittük, van keresnivalónk. Ha le tudtuk győzni Svédországot, akkor meg tudjuk verni Japánt is

– mondta el az ázsiaiak ellen hat gólt szerző Győri-Lukács Viktória, aki pályafutása második olimpiájára készülhet.

– Nem tudom, lehet-e ilyen helyzetben okosat mondani. A könnyeimmel küszködök, és most jön még csak a java – árulta el a magyar játékos.

A Ferencváros kézilabdázója, Márton Gréta háromszor volt eredményes a japánok ellen, és a szurkolóknak is üzent a mérkőzés után.

– Nagyon köszönjük, hogy Debrecenbe ilyen sokan eljöttek, hiszen tudjuk, hogy nem mindenkinek van közel. Hálásak vagyunk a drukkereknek, hogy végig mögöttünk álltak. Minden sportolónak azt kívánom, hogy átélhessen hasonló pillanatokat – mondta el a Fradi kézise.

– Megmutattuk, hogy csapatként tudunk funkcionálni. Nekem duplán hazai pálya volt, csak szuperlatívuszokban tudok Debrecenről beszélni. Nem tudom, valaha éreztem-e már ekkora tüzet a csapatban, tényleg nem lehetett másnak esélye – tette hozzá Füzi-Tóvizi Petra. A márciusi orrcsonttörése után visszatérő Albek Anna egy gólt szerzett, de érthetően nagyon boldog volt a lefújás után.

– Még nem fogtam fel teljesen, hogy ott leszünk a párizsi olimpián. Felmerült, hogy ezzel most veszítünk egy nyarat, de ezért megéri. Minden nyaramat feláldoznám egy olimpiáért! – nyilatkozta Albek.

Nincs messze Makó Jeruzsálemtől

1976, 1980 és 2004 után negyedszer fordul elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is olimpiai résztvevő. A nők nyolcadszor lesznek tagjai az ötkarikás torna mezőnyének, legjobb eredményük a 2000-es ezüstérem, legutóbb a tokiói játékokon a negyeddöntőben búcsúzva hetedikként zártak – olvasható az Origón. A nagy siker után az öltözőben Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke és Pálinger Katalin alelnök is dicsérő szavakat mondott a csapatról.

– Egy éve és tizenkilenc napja voltunk egy tornán, ahol elhangzott egy mondat, miszerint olyan messze vagyunk az olimpiától, mint Makó Jeruzsálemtől. Attól a pillanattól úgy éreztem, mindenki megértette, mit kell tennie ahhoz, hogy ma tudjunk ünnepelni. Nem volt könnyű utunk idáig, de nem adtuk fel. A svédek elleni meccs után mondtam: így születnek a csapatok – mondta el Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány.

– Azt mondtam néhány nappal ezelőtt, hogy nem kell túlizgulni, csak mindenki hozza, amit tud. Hát, ez még annál is jobb volt! Nemcsak a kijutáshoz gratulálok, hanem ahhoz is, ahogy megnyertétek ezt a tornát – dicsérte a magyar játékosokat Ilyés Ferenc, az MKSZ elnöke. Pálinger Katalin, az MLSZ alelnöke szerint öröm volt nézni minden egyes percét a magyar válogatott játékának. Vasárnap este már az is tudható volt, hogy a magyar válogatott biztosan elkerüli az olimpián az Európa-bajnok Norvégiát, mert azonos sorsolási kalapban szerepel vele. A csoportkör sorsolása kedden 17.30-tól lesz, Párizsban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában