Gyakorlat

2024.04.26. 11:25

„Láthatatlan” haderő: a rejtőzés nagymesterei a szolnoki különleges dandár harci búvárai

Lélegzetelállító képek bizonyítják, hogy szárazföldön és vízben is rendkívül profin, rejtve mozognak a szolnoki MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái.

Mészáros Géza

A harci búvárok között egy gyakran elhangzó mondás: „No bubble, no trouble!”, azaz, „Nincs buborék, nincs baj!”. A Szolnokon települt MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a közösségi oldalán, illetve a Magyar Honvédség hivatalos honlapján keresztül rövid, képes beszámolót adott egyik búvárgyakorlatukról.

búvárok, honvédelem, MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár
Láthatatlanok, megfoghatatlanok: ők az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár „titkosított” harci búvárai
Forrás: K. G. törzsőrmester

„Csak akkor láthatsz bennünket, ha hagyjuk!” – jelentik ki a bertalanosok, majd hozzáteszik: „Esetleg merülés előtt…”. Ugyanis szárazföldön és vízben is rejtve mozognak az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harci búvár beosztású katonái. 

Teszik mindezt egy speciális zártrendszerű légzőkészülék segítségével, ami nem hagy buborékot maga után.

búvárok, katonák, MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár
Korszerű felszerelésekkel merülnek a szolnoki katonák
Forrás: K. G. törzsőrmester

– A merülőeszköz használatát komoly felkészülés előzi meg: a szárazföldi műszaki ismereteket uszodai bemerülések követik, majd jöhet a nyílt víz. A vizsgán viszont nem csak a készülék ismeretéből, hanem a vészhelyzeti eljárásokból is számot kell adni – adtak hírt magukról a beosztásukból adódóan szinte „ismeretlenségbe” burkolózó különleges szolnoki katonák.

búvárok, MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár, katonák
A víz alatt is bármikor akcióba lendülhetnek a katonák
Forrás: K. G. törzsőrmester

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában