Döntött a minisztérium

2023.06.16. 20:00

Nem sikerült megakadályozni: megszűnik az örményesi iskola felső tagozata

Döntött a minisztérium: mintegy negyven általános iskolás örményesi diák kerül át szeptembertől a környező települések intézményeibe. A felső tagozatot azért kellett megszüntetni, mert sem az osztálylétszám, sem a szaktanárok száma nem érte el a törvényben előírt minimumot.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Jelenleg azt próbáljuk elérni, hogy minél könnyebben és időre átérjenek azok a gyerekek, akik a környező városok iskoláiban tanulnak majd ősztől – számolt be a jelenlegi helyzetről Török Tamás, Örményes polgármestere. Az önkormányzat a múlt héten kapta a határozatot, miszerint a korábban indított petíció ellenére is megszűnik a felső tagozat az örményesi Szalay Sándor Általános Iskolában. 

– Azóta felmértük az átjárást biztosító közlekedési lehetőségeket, és hamarosan felvesszük a kapcsolatot a Volán Zrt.-vel, mivel a reggeli órákban akadályozottnak látjuk az átjutást Fegyvernek esetében. Kétpó kapcsán a reggeli és délutáni közlekedés lehetősége körülményesebb, igyekszünk jobb közlekedési feltételeket elérni. Szeretnénk arra törekedni, hogy a diákok a reggeli iskolakezdésre időben, biztonságosan odaérjenek az iskolákba – fejtette ki a teleülésvezető. Hozzátette, a Törökszentmiklós és Kisújszállás felé közlekedő vonatok menetrendje megfelelőnek tűnik ehhez.

Mint azt korábban megírtuk, a következő tanévben már nem érné el a törvényben előírt minimális 14 főt a felső tagozatos osztályok létszáma, de szaktanárból sincs elég. Ezért a Karcagi Tankerület javaslatot tett arra, hogy az érintett 41 tanulót a Fegyverneki Móra Ferenc Általános Iskolába – mint székhelyintézménybe – helyezzék át. A szabad iskolaválasztás azonban biztosított, ezért a polgármester elmondása szerint a szülők Fegyvernek mellett Törökszentmiklós, Kétpó és Kisújszállás oktatási intézményeiben is gondolkodnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában