Aláírást gyűjtöttek

2023.05.19. 06:55

Kevés a gyerek, megszűnhet az örményesi iskola felső tagozata

Nem érik el jövő tanévben a törvényben előírt minimális 14 főt az örményesi Szalai Sándor Általános Iskola felső tagozatos osztályai, ezért a Karcagi Tankerület javaslatot tett arra, hogy az érintett, 41 tanulót a Fegyverneki Móra Ferenc Általános Iskolába helyezzék át. A településen aláírást gyűjtöttek a felső tagozat megmaradásáért, és a minisztérium kedvező döntésében bíznak.

Molnár-Révész Erika

Az örményesi Szalai Sándor Általános Iskola épülete

Forrás: mora-fegyvernek.hu

– Itt senki nem örülne annak, ha megszűnne a felső tagozat – szögezte le Örményes polgármestere az átszervezéssel kapcsolatban, miután a Karcagi Tankerületi Központ szerdán lakossági fórumon ismertette a javaslat részleteit. Török Tamás elmondta, aláírásgyűjtésekbe kezdtek a kistelepülésen, mellyel a megmaradást szeretnék elérni, ezt mintegy 100 szülő, és több, mint 500 lakos támogatta a félezer lelkes településen.

Nagyon szeretnénk, hogy megmaradjon a felső tagozat, ugyanis megszűnése a település életében meghatározó és visszafordíthatatlan folyamatot generálna, amely Örményes további sorsát megpecsételné. Mivel első körben bekerültünk a Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programjába, számos fejlesztés valósult meg nálunk, például a szennyvízhálózat fejlesztése, vagy kiépült az optikai kábel nyomvonala is.

– Emellett gazdaságélénkítő hatást várunk attól, hogy várhatóan 2025-ben elkészül az M4 gyorsforgalmi Törökszentmiklós és Kisújszállás közötti szakasza örményesi lehajtóval. Vagyis, a gyermeklétszám jelentős növekedésére számítunk az elkövetkezendő években – hangsúlyozta Török Tamás. Ugyanis a felső tagozat átszervezését az alacsony tanulólétszám miatt javasolta a Karcagi Tankerületi Központ.

– Örményesen a jövő tanévben, felső tagozaton az 5., 6., és 7. évfolyamon sem érné el az osztályok létszáma a minimális 14 főt– válaszolta kérdésünkre a Karcagi Tankerületi Központ vezetője.

– Amennyiben május végén az átszervezést támogató döntés születik, a következő tanévre az örményesi 14 felső tagozatos tanuló a Fegyverneki Móra Ferenc Általános Iskola székhelyén részesülhet a számukra megfelelő nevelés-oktatásban. Az örményesi tanulókat egy osztályban szeretnénk megtartani, hozzájuk csatlakoznak majd fegyverneki tanulók úgy, hogy egy évfolyamon a két osztály létszáma közel azonos legyen. Az alsó tagozatos tanulók vonatkozásában nem tettünk átszervezési javaslatot – írta Sági István igazgató. Hozzátette, amennyiben a döntés megszületik, úgy az érintett tanulók utazási költségeit állja majd a tankerület.

A javaslatról a köznevelésért felelős miniszter dönt majd május utolsó napjáig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában