Magyarok Kenyere

2024.04.25. 15:52

Megáldották és felszentelték az idei búzát Tiszajenőn – galériával

A „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” Program idei vármegyei rendezvényeinek egyik házigazdája Tiszajenő. Április 25-én, Szent Márk napján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) vármegyei szervezetei, valamint a Magyarok Kenyere Alapítvány a kistelepülésen rendezett búzaszentelő ünnepséget a Tiszajenői Szent László Katolikus Templomban.

Kovács Berta

A Magyarok Kenyere program célja, hogy a gazdák által felajánlott búzaadományokkal segítse a rászoruló családokat, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó intézményeket. A mindennapi kenyér alapjául szolgáló bőséges búzatermés reményében pedig évszázados hagyományként a gazdák az egyházakkal összefogva Szent Márk Nap időszakában búzaszentelőket tartanak.

NB Búzaszentelés (14 of 19)
Nagy Imre diakónus megszentelte a templomban jelképesen vázákba állított búzákat
Fotó: Nagy Balázs

A csütörtöki ünnepségen Hubai Imre Csaba, a NAK vármegyei elnöke köszöntőjében elmondta, hogy Tiszajenőn adott a lehetősége a gabonatermesztésnek, a szőlőtermelésnek, az állattenyésztésnek, tehát minden olyan adottsággal rendelkezik a település, ami a mai világban a megélhetést, a termelés fenntartását biztosíthatja.

Rekordot értek el tavaly a vármegyei gazdálkodók

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az ilyen régi szokások, mit a búzaszentelés jól tükrözik, mit is jelent számunkra a kenyér. Megköszönte, hogy a gazdák 365 napon át gondot fordítanak arra, hogy a magyar társadalom élelmiszer-függetlensége biztosítva legyen. Felidézte, hogy 2023-ban 869 vármegyei gazdálkodó összesen 208 222 kilogramm búzát ajánlott fel jótékonysági célra, ami komoly rekord.

Bárhol is élünk a világon, „egy kenyéren vagyunk”

– Büszkén mondhatom, hogy a Magyarok Kenyere Program az egyik legnagyobb Kárpát-medencei gazdaösszefogás. A program azt üzeni, bárhol is élünk a világon, „egy kenyéren vagyunk” – hangsúlyozta Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere Program projektvezetője, aki megígérte, hogy idén is a megfelelő helyre fog eljutni minden egyes búzaszem. 19 vármegyével és 17 határon túli gazdaszervezettel dolgoznak közösen azon, hogy minden szükséget szenvedő asztalára jusson betevő falat.

Kisplasztikákkal köszönték meg a segítségüket

Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke a Szent Márk napi hagyományról beszélt. Virág József, Tiszajenő polgármestere elmondta, büszke arra, hogy a programsorozat egyik házigazdája lehet a település, valamint arra is, hogy a jenői gazdák minden évben segítettek adományaikkal.

Az eseményen Nagy Imre diakónus megszentelte a templomban jelképesen vázákba állított búzanövényeket a jó termés reményében, majd a nap emlékére több Magyarok Kenyere kisplasztikát is átadtak azoknak, akik program megvalósításában jelentős segítséget nyújtottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában